Motion till riksdagen
2024/25:544
av Markus Selin m.fl. (S)

Krisberedskap som en del av den svenska läroplanen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att göra krisberedskap till en del av den svenska läroplanen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges totalförsvar är i en kraftfull och skyndsam utbyggnad. Grundläggande kunskap och sammanhållning är avgörande för Sveriges motståndskraft. Upprättandet av ett starkt folkförsvar och totalförsvar sker av svenska folket och för svenska folket. Totalförsvaret är det yttersta skyddet för vår demokrati, våra rättigheter och grund­läggande värderingar. Totalförsvaret ska vara robust, modernt och effektivt. Nato­medlemskapet ska härtill beaktas, även gällande kraven kring det civila liksom militära försvaret.

Framtiden präglas av osäkerhet, säkerhetsläget har snabbt förändrats under de senaste åren och återigen har vi en väpnad konflikt på vår kontinent. Det finns risker både inom och utanför våra gränser. Sveriges krisberedskap kan ses ur ett förebyggande perspektiv och ett hanterande perspektiv. Krisberedskap handlar om att minska risken för olyckor och kriser som hotar vår säkerhet. Människors liv och hälsa ska värnas, samhällsviktiga verksamheter ska upprätthållas. Med krisberedskap kan även skador hindras eller be­gränsas när olyckor och krissituationer uppstår. Krisberedskapsarbete utgör en utgångs­punkt för det civila försvaret.

Arbetet med att sprida kunskap, fånga engagemang och att öka kompetensen inom totalförsvaret måste fortgå. Varje generation måste lära sig att bemöta risker, som land och även i sitt närområde. Samhörighet, kunskapsspridning, trygghet och vetskapen om att samhällsbygget utförs tillsammans behöver ständigt hållas levande. Det är därför nödvändigt att löpande aktualisera och utveckla vårt sätt att säkerställa kunskaper hos vuxna liksom unga och barn.

Läroplanen i Sverige bör rymma kunskaper om krisberedskap och totalförsvar, även för låg- och mellanstadiet. Kursplanerna saknar skrivningar om krisberedskap och totalförsvar. Med dessa skulle lärare ges tydligare mandat och sätta förväntan på att ämnet ska behandlas. Omvärldsutvecklingen i kombination med att barn ofta är särskilt utsatta i krissituationer talar för att krisberedskapsundervisning i skolan bör införas.

 

 

Markus Selin (S)

 

Anna Vikström (S)

Serkan Köse (S)