Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en ny trafiklösning med bro över eller tunnel under Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje och tillkännager detta för regeringen.
Olyckan på motorvägsbron dagen före midsommarafton den 27 juni 2016 illustrerade med all önskvärd tydlighet hur sårbart det svenska vägnätet är över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje. Här möts E4 och E20 i en trång passage som utgör den naturliga till- och frånfarten för Stockholm. När/om denna passage blir utslagen kan trafiken ledas om över Saltsjöbron som går parallellt med motorvägsbron, genom Södertäljes stadskärna över Mälarbron, via Strängnäs/Enköping över Hjulstabron på väg 55 och med tillfart norrifrån till Stockholm eller slutligen över Mörkö med färja över Skanssundet. Effekterna blir att stora delar av Stockholmsregionens persontransporter och varuförsörjning skulle påverkas allvarligt och medföra omfattande, negativa samhällsekonomiska effekter. Dessutom skulle de stora, för Sverige så viktiga, exportindustrierna få omfattande problem. Om någon eller flera av de alternativa transportvägarna också sätts ur spel skulle Stockholmsregionen lamslås. Några av de viktigaste aspekterna i sammanhanget är därför de kapacitets‑, säkerhets- och sårbarhetsaspekter som finns i dagens trafiklösning. Ett robust och tillförlitligt transportsystem förutsätter redundans och en tillräcklig kapacitet.
En kapacitetsförstärkning över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje för fordonstrafik med utökning av antalet körfält som tidigare ingått i den nationella planen har nu lyfts ut och ingår inte i planen för 2022–2033. Detta arbete skulle medföra en avstängning av bron med samma oerhörda konsekvenser som efter olyckan sommaren 2016. Innan en breddning kan ske behöver därför en ny passage finnas på plats och av den nationella planen framgår att Trafikverket ska ha en fortsatt dialog med Södertälje kommun om behovet av redundans för vägtrafiken som korsar Södertälje kanal.
Sårbarheten kring det så kallade Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje är alltjämt mycket stor. Denna trånga passage är en av de viktigaste och idag mest sårbara delarna i fordonstrafiksystemet i hela landet, varför det är angeläget att i planeringen lägga en betydande vikt vid säkerhets- och sårbarhetsaspekterna. De senaste årens försämrade säkerhetsläge och Rysslands olagliga invasion av Ukraina har åter aktualiserat totalförsvarsplaneringen. Ett robust och redundant trafiksystem är en viktig parameter i detta sammanhang. Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje torde vara en av de mest akuta delarna av dagens trafiksystem att åtgärda ur ett säkerhets- och sårbarhetsperspektiv.
Europeiska rådet fastställde före sommaren EU:s nya transportnät. Av beslutet framgår att Södertälje pekas ut som en s k urban nod. De utpekade städerna utgör särskilt viktiga knutpunkter i Europas transportnät som ska stärkas för att bidra till snabbare och miljövänliga transporter. Att Södertälje pekats ut är inte oväntat mot bakgrund av att kommunen binder samman såväl europavägar som sjöfart, järnväg och spårbunden kollektivtrafik. Den uppdaterade lagstiftningen ställer krav på Sveriges infrastrukturplanering och de utvalda noderna kan söka EU-medel för fortsatt utveckling av infrastrukturen.
Mot denna bakgrund är det angeläget att snarast möjligt planera och bygga en ny passage över eller under Södertälje kanal.
Ingela Nylund Watz (S) |
|
Leif Nysmed (S) |
Serkan Köse (S) |