Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen inom EU bör verka för att ompröva det politiska dialog- och samarbetsavtalet (PDCA) med Kuba, med krav på att den kubanska regimen vidtar konkreta åtgärder för att förbättra situationen för mänskliga rättigheter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Den kubanska regimen fortsätter att förtrycka sitt folk och kränka grundläggande mänskliga rättigheter. Trots att avtalet om politisk dialog och samarbete mellan EU och Kuba syftade till att förbättra dessa förhållanden, har utvecklingen i landet gått i motsatt riktning. Efter de omfattande protesterna 2021 har den kubanska regimen svarat med våldsamma nedslag, godtyckliga arresteringar och förföljelse av fredliga demonstranter.
Kristdemokraterna har vid flera tillfällen uttryckt kritik mot detta avtal och dess konsekvenser. År 2019 röstade Kristdemokraterna, tillsammans med andra partier, emot det politiska dialog- och samarbetsavtalet mellan EU och Kuba i riksdagen. Partiet ansåg att avtalet riskerade att stärka den kubanska regimen och att EU inte ställde tillräckligt tydliga krav på reformer. Kristdemokraternas hållning var att EU borde använda sin politiska och ekonomiska makt för att pressa Kuba till att förbättra situationen för mänskliga rättigheter och demokratiska friheter, snarare än att genomföra handel och bistånd som riskerar att gynna regimen utan motprestationer.
Ett av de viktigaste uttrycken för den kubanska oppositionens kamp är den rörelse som startades av Oswaldo Payá, Movimiento Cristiano Liberación. Payá och hans rörelse har länge kämpat för fredlig demokratisk förändring på Kuba. Genom projektet Varela, som samlade in tusentals underskrifter, krävde rörelsen en folkomröstning om frihetliga reformer. Trots regimens försök att tysta ned denna kamp, inklusive Oswaldo Payás död i en bilolycka som misstänks ha varit arrangerad av regeringen, fortsätter hans arv att inspirera många kubaner som kämpar för frihet och rättvisa.
Även i Europaparlamentet har ledamöter från Kristdemokraterna motsatt sig förslag som kan anses stärka den kubanska regimen. De har argumenterat för att EU måste visa ett tydligare stöd för den demokratiska oppositionen och inte bara bedriva dialog med regimen utan att detta leder till konkreta förbättringar för mänskliga rättigheter.
Sverige, tillsammans med EU, bör därför ompröva sitt stöd till regimen på Kuba och tydligt villkora sitt engagemang med faktiska demokratiska framsteg. Detta innefattar att verka för att det politiska dialog- och samarbetsavtalet (PDCA) med Kuba ses över och att krav på respekt för mänskliga rättigheter och stöd till oppositionen lyfts fram. Oswaldo Payás rörelse och andra demokratiska aktörer behöver internationellt stöd för att deras kamp för ett fritt Kuba ska kunna fortsätta.
Magnus Berntsson (KD) |
|