Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning för att föreslå vilka och på vilket sätt vapenfri värnplikt kan genomföras inom de verksamheter som är viktiga att fungera även i händelse av krig och tillkännager detta för regeringen.
I händelse av krig behöver många olika verksamheter fortsätta att fungera och vissa behöver även fler personer som är verksamma. Några exempel på verksamheter är sjukhus, äldreboende, LSS-verksamheter, skolor, lantbruk, elproduktion, postdistribution m.m.
Idag får alla som fyller 18 år fylla i mönstringsunderlaget och baserat på svaren och antalet som vill göra värnplikten kallas man sedan vidare för fler tester och i slutändan kallas ca 10 000 personer per årskull till militär värnplikt.
Detta innebär att ca 90 000 personer i aktuell årskull inte får eller bedöms olämpliga för militär värnplikt. Men detta är 90 000 personer som kan bidra på andra sätt i händelse av krig om de får göra en vapenfri värnplikt inom försvaret eller riktad mot någon av de verksamheter som bedöms viktiga att fungera även vid en väpnad konflikt.
Inom försvaret kan det handla om kökstjänst, administration, tvätteri, vakt av byggnader osv. Inom kommuner och regioners ansvarsområden kan det handla om sjukhus, äldreboenden, skolor m.m. Livsmedelsproduktion och elproduktion är ytterligare två områden inom den privata sfären som skulle kunna vara aktuella.
För att säkerställa att även dessa områden är rustade i händelse av krig, kan de som inte får göra en militär värnplikt genomgå en vapenfri värnplikt inom ovan nämnda områden. Det innebär att i händelse av krig krigsplaceras de på dessa ställen och bidra till upprätthållande av verksamheten under tiden konflikten pågår.
Martina Johansson (C) |
|