Naturvårdsverket ansvarar för att se över de jakttider som regleras i jaktförordningen och ska vid behov föreslå ändringar till regeringen.
Översynen av jakttiderna ska ske minst en gång vart sjätte år. Den senaste översynen skedde 2019–2020. Översynen omfattade bland annat följande jakttider:
Jakttiderna för allmän jakt, skyddsjakt på enskilds initiativ och licensjakt. Tid på dygnet olika viltslag får jagas. Tider för hundanvändning vid jakt och jaktträning med hund. Vilka djur får jagas och när?
Regeringen beslutar om vilka arter som får jagas och när. Vilka arter som får jagas och vilka jakttider som gäller framgår av jaktförordningens bilagor 1–4.
Inför nästa översyn är det av hänsyn till jakten, djuren och etiken viktigt att beakta vid vilka temperaturer och vilka snödjup det ska vara tillåtet att jaga med lushund.
Grundläggande är att skjuta rätt antal älgar, att ha en hög kalvavskjutning samt rätt könsfördelning och ålder bland vuxna djur. Målet är att få jägare och jaktlag att inrikta sin avskjutning på kalv och unga djur, för att därigenom höja stammens medelålder och på så vis även dess kvalitet.
Stora och äldre älgar i kombination med rätt könsfördelning ger hög reproduktion. En liten älgstam med hög reproduktion kan ge ett lika stort jaktuttag som en stor älgstam med låg reproduktion. En rekommendation att spara produktiva djur är en viktig del i att ha en jaktbar älgstam i balans med fodertillgången och skador på ungskog.
Men nu kommer oroväckande rapporter om att älgstammen i landet nu är så svag att den riskerar att hamna på Artdatabankens rödlista.
Många lokala jaktlag vittnar nu om att gränsen är nådd och att det inte går att skjuta ner stammen mer.
Att minska den svenska älgstammen har varit en målsättning för att minska skadorna på skog. Trots att älgstammen nu är så svag vill storskogsbruket att det skjuts fler älgar. Skogsindustrierna har i en partsinlaga kommit med åtgärdsförslag för att få ner älgstammen ytterligare.
Grundläggande är att skjuta rätt antal älgar, att ha en hög kalvavskjutning samt rätt könsfördelning och ålder bland vuxna djur. Målet borde vara att jägare och jaktlag ska inrikta sin avskjutning på kalv och unga djur, för att därigenom höja stammens medelålder och på så vis även dess kvalitet.
Stora och äldre älgar i kombination med rätt könsfördelning ger hög reproduktion. En liten älgstam med hög reproduktion kan ge ett lika stort jaktuttag som en stor älgstam med låg reproduktion. En rekommendation att spara produktiva djur är en viktig del i att ha en jaktbar älgstam i balans med fodertillgången och skador på ungskog.
Älgen, kronjuvelen i viltfaunan, vill de allra flesta ha, de flesta vill ha älgstammen jaktbar. Att förändra älgförvaltningen i framtiden, det är en större sak. Inte bara klimat, foder, jakttillgång, skogsbruk, rovdjur måste då beaktas.
En annan viktig del för acceptansen är att jakten ska vara och upplevas etisk, och direkt aktuellt är att rödlistas älgen så försvagas acceptansen för jakten, något som måste beaktas här och nu.
En del i bakgrunden om etik är att stora skogsbolag tycker att det är helt okej att jaga och driva älgar, kor och kalvar i meterdjup snö.
Skogsbolagen å sin sida menar att det är nödvändigt, och menar att deras jakt lever upp till alla etiska krav som ställs på jakten.
Jägare och granjaktlag är dock mycket kritiska till storskogsbolagets återkommande vinterjakter.
Det jagas kor med foster stora som rådjur, och detta i riktigt djup och tung snö. Det är extremt omoraliskt, det känns inte bra. Också klimatförändringarna med allt varmare höstar innebär att det kan finnas skäl att sätta upp en gräns på hur varmt det kan vara för att man ska få släppa lös hund.
Jakttiderna föreslås av Naturvårdsverket och fastställs av regeringen. Jakttiden startar samma dag för alla älgjaktsområden – den 1 september för norra Sverige och den 8 oktober för södra Sverige. Jakttidens längd – med eventuella uppehåll och andra begränsningar i jakten – fastställs årligen av respektive länsstyrelse.
Älgen ska inte vara på rödlistan, den ska vara jaktbar. Därför är det vid kommande översyn av jakttiderna viktigt att inkludera älgstammens kvalitet och säkerställa att godtagbara etiska aspekter beaktas så att älgjakt med löshund vintertid i meterdjup snö och heta höstdagar helt undviks.
Isak From (S) |
|