Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska ta fram en nationell strategi mot barnfattigdom och tillkännager detta för regeringen.
Barnfattigdom är ett allvarligt och växande problem i Sverige. Trots att Sverige är ett ekonomiskt starkt land lever uppskattningsvis cirka 220 000 barn i fattigdom, enligt Rädda Barnen. Enligt deras senaste rapport lever en femtedel av alla barn i Sverige i relativ fattigdom, vilket innebär att de växer upp i familjer med inkomster under 60 procent av medianinkomsten. Denna situation är särskilt allvarlig i socioekonomiskt utsatta områden, där barn med utländsk bakgrund är överrepresenterade. Dessa barn står inför betydande utmaningar, inte bara ekonomiskt, utan även socialt och hälsomässigt.
Sedan den 1 januari 2020 är FN barnkonvention lag i Sverige, vilket innebär att barns rättigheter enligt konventionen ska beaktas i all offentlig verksamhet. Detta åtagande understryker vikten av att säkerställa att alla barn i Sverige får en trygg uppväxt och att ingen barnfamilj ska behöva leva i fattigdom. Trots detta saknas fortfarande en sammanhållen nationell strategi för att bekämpa barnfattigdom, vilket gör att många barn faller mellan stolarna i det nuvarande systemet.
Regeringens senaste budgetar tar inte tillräckligt hänsyn till den ekonomiska krisen och dess påverkan på barnfamiljer. Rädda Barnen har varnat för att upp till 10 000 fler barn kan hamna i fattigdom om nedskärningarna inom socialförsäkringssystemet och minskade bidrag genomförs. Samtidigt har den pågående ekonomiska krisen, med stigande inflation och levnadskostnader, lett till en kraftig försämring av barnfamiljers ekonomiska situation.
Stigande levnadskostnader, inklusive högre priser på mat, energi och boende, har gjort det allt svårare för många familjer att klara sina grundläggande behov. Detta har direkta och negativa effekter på barnens hälsa, utbildning och framtidsutsikter. Den ekonomiska osäkerheten slår särskilt hårt mot barnfamiljer med redan begränsade resurser, vilket innebär att fler barn växer upp i miljöer präglade av stress, brist på resurser och begränsade möjligheter till fritidsaktiviteter och utbildning.
För att effektivt och långsiktigt bekämpa barnfattigdom krävs en övergripande nationell strategi. Barnfattigdom är inte bara en ekonomisk fråga; den påverkar barns hela liv, från deras hälsa och utbildning till deras framtida möjligheter i samhället. Det är oacceptabelt att så många barn fortfarande lever i fattigdom, och en nationell strategi är nödvändig för att bekämpa barnfattigdomen på ett långsiktigt och hållbart sätt. Sverige måste ta sitt ansvar och agera omgående för att säkerställa att inga barn lämnas efter.
Serkan Köse (S) |
|