Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att inrätta en nationell klimatsamordnare med uppgift att samordna, leda och övervaka Sveriges klimatinsatser över olika sektorer och myndigheter och tillkännager detta för regeringen.
Sverige har länge varit en föregångare i den globala kampen mot klimatförändringar, med starka åtaganden som Parisavtalet och Agenda 2030. Dessa åtaganden kräver inte bara ambitiösa mål utan också konkreta och välkoordinerade åtgärder för att uppnå dem. Trots detta har Sveriges klimatpolitik under den nuvarande regeringen visat tecken på bristande samordning och otillräckliga insatser, vilket riskerar att underminera våra långsiktiga mål.
Den nuvarande regeringens och Sverigedemokraternas klimatpolitik saknar den nödvändiga ambitionen och sammanhållningen för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål. I regeringens och Sverigedemokraternas budget för år 2024 har anslagen till klimat- och miljöområdet minskat betydligt jämfört med tidigare år, och utsläppen förväntas öka med mellan 4,8 och 8,7 miljoner ton fram till 2030, vilket går emot både nationella och internationella klimatmål. Regeringen har också valt att sänka skatterna på fossila bränslen och öka subventionerna för dessa, vilket ytterligare riskerar att låsa in Sverige i ett fossilt beroende och försvåra omställningen till en hållbar energianvändning.
Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF) har kritiserat regeringens och Sverigedemokraternas budget för att inte ta klimathotet på allvar. De menar att de få satsningar som görs på klimat- och miljöområdet äts upp av ökade fossila subventioner och nedskärningar i andra viktiga miljöinsatser. Det finns en tydlig oro för att Sverige nu riskerar att missa sina klimatmål och att vi förlorar vår ledande roll i det internationella klimatarbetet.
Den förra socialdemokratiska regeringen drev en ambitiös klimatpolitik som inkluderade betydande satsningar på förnybar energi och energieffektivisering och arbetade aktivt för att minska Sveriges utsläpp. Ett framgångsrikt exempel är Klimatklivet, som erbjöd stöd till lokala klimatinvesteringar och visade sig vara mycket effektivt. Den nuvarande regeringen har dock inte fortsatt på denna väg, vilket gör det viktigare än någonsin att säkerställa att Sveriges klimatpolitik är både sammanhängande och ambitiös.
För att återta och stärka Sveriges ledande roll i klimatfrågor anser jag att det behövs en samlande kraft, såsom en nationell klimatsamordnare. Denna samordnare skulle ha mandat att säkerställa att alla sektorer och myndigheter arbetar mot gemensamma klimatmål samt att klimatpolitiken genomförs på ett effektivt och sammanhängande sätt. En sådan roll är avgörande för att Sverige ska kunna uppfylla sina internationella åtaganden enligt Parisavtalet och Agenda 2030 och för att återigen bli en förebild för andra länder i kampen mot klimatförändringar.
Jag anser att en nationell klimatsamordnare är nödvändig för att säkerställa att Sveriges klimatpolitik är sammanhängande, effektiv och rättvis. Genom att samordna och leda klimatarbetet över hela samhället, samt säkerställa att Sverige uppfyller sina internationella åtaganden, kan vi återta vår position som en global ledare i kampen mot klimatförändringar.
Serkan Köse (S) |
|