Motion till riksdagen
2024/25:420
av Markus Wiechel (SD)

Totalförsvar i grundskolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga möjligheten att införa utbildning i totalförsvar i grundskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det globala omvärldsläget präglas av osäkerhet och spänningar, i synnerhet på grund av Rysslands pågående krig mot Ukraina som började i februari 2022. Sedan dess har konfliktnivån mellan den fria världen och auktoritära länder vuxit stadigt och vi har inte sett en hotbild mot vårt land sedan kalla krigets dagar. Konflikten i Ukraina har lett till en humanitär kris med miljoner på flykt och omfattande förstörelse på olika nivåer. Det ukrainska folkets motståndskraft har dock imponerat på hela världen och vi har blivit påminda om hur vilken roll totalförsvaret spelar i tider av kris. Därmed bör också förståelsen för detta samt beredskapen för krissituationer hela tiden ligga på en hög nivå – vare sig det handlar om en militär konflikt eller andra svårigheter. Den ekonomiska påverkan i Ukraina är exempelvis tydligt märkbar globalt, där vi bland annat sett stigande energipriser och leveranskedjor som störs.

En medveten befolkning bidrar till ett starkare försvar för Sverige. För att total­försvaret ska vara effektivt måste medborgarna vara medvetna om sina ansvar. Genom att införa totalförsvarsutbildning i skolan tar vi ett betydelsefullt steg mot att stärka hela vår motståndskraft som inkluderar de yngre generationerna. Sverige har sedan 1995 totalförsvarsplikt som gäller samtliga invånare mellan 16 och 70 år (varav värnplikt gäller samtliga svenska medborgare mellan 18 och 48 år). Det är statens ansvar att informera medborgarna om denna plikt. Genom att inkludera totalförsvar i undervisningen hjälper vi våra ungdomar att förstå sin roll och ger dem insyn i detta viktiga område. När mönstringshandböcker skickas ut vid 18 års ålder bör ungdomarna redan vara väl förberedda och kunniga om totalförsvaret, snarare än att möta ämnet för första gången då.

Med tanke på det allvarliga säkerhetspolitiska läget behöver försvaret växa snabbt, en process som ställer krav på ungdomars engagemang. Genom att förankra totalförsvars­kunskap i skolan blir det troligt att fler ungdomar intresserar sig för försvar och kanske intresserar sig för eller rent av tar anställning inom dessa områden vilket stärker möjlig­heten för försvarsmakten att få den kompetensförsörjning som efterfrågas. Denna förberedelse kan med andra ord spela en nyckelroll i att motivera individer, vilket är avgörande för personalförsörjningen i det växande totalförsvaret.

Skolan har ansvar för att förbereda ungdomar för livet i det svenska samhället. Det är nödvändigt att skolans kursplaner uppdateras i takt med dagens behov och nationella prioriteringar som innefattar ett ökat engagemang för värn- eller civilplikten.

 

 

Markus Wiechel (SD)