Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att privata aktörer ska få använda sig av SJ:s bokningsplattform och tillkännager detta för regeringen.
Tåg är ett fantastiskt sätt att resa på. Det är ofta lugnt, det går ofta snabbt, och servicen som erbjuds gör att många väljer det för att komforten är bättre än alternativen. Sedan är det såklart något som många ser som ett grönare färdsätt som är mer skonsamt för klimat och miljö. Trots allt detta, är vi många som gärna ser att det ska bli bättre, och att det kan bli bättre. Inte minst finns det potential för konkurrensen, genom lika villkor för berörda aktörer inte minst avseende bokningsplattformen, som inte är öppen för alla idag. När fler aktörer än SJ har tillgång till den på marknaden dominerande bokningsplattformen, skapas en jämnare spelplan vilket i sin tur kan leda till fler avgångar, bättre tjänster och rimligare priser för resenärerna.
Historiska exempel har visat att konkurrens kan ge betydande fördelar. När MTRX började trafikera sträckan mellan Göteborg och Stockholm, innebar det inte bara fler avgångar utan även att tågresandet ökade med hela 25 % sedan 2015. Samtidigt vet vi att så länge MTRX förfogar över endast ett fåtal tågsätt går det inte att mer än marginellt öka trafiken och antalet resenärer trots att de år efter år har kammat hem resenärernas första plats bland tågbolag i Svenskt Kvalitetsindex. Ett ökat antal aktörer kan stimulera kreativitet och innovation bland operatörerna, vilket förbättrar resenärupplevelsen och sänker biljettpriserna, vilket studier har visat.
Just nu tillåter dock SJ endast ett begränsat antal biljetter via deras plattform, vilket skapar en barriär för andra aktörer så som exempelvis MTRX eller Saga Rail. Denna barriär förstärker SJ:s dominerande ställning och begränsar kundernas valmöjligheter. För att verkligen åstadkomma en fri och rättvis marknad behövs en översyn och potentiellt en reglering av biljettförsäljningen, för att säkerställa lika tillgång för alla aktörer.
Genom att ge samtliga tågoperatörer tillgång till SJ:s bokningsplattform kan vi främja en mångfald av alternativ som gynnar både resenärer och samhällsekonomin. En riktig konkurrens rör inte bara potentiella kostnadsbesparingar för resenärer, utan skapar också ett incitament för ständig förbättring av tjänsterna och en mer hållbar transportsektor. Det är därför vitalt att staten tar sitt ansvar och garanterar att avregleringen av järnvägen verkligen sker i praktiken, inte bara i teorin.
Regeringen bör se över möjligheten att öppna upp SJ:s bokningsplattform till samtliga tågoperatörer.
Markus Wiechel (SD) |
|