Motion till riksdagen
2024/25:413
av Markus Wiechel (SD)

Åtgärder mot vilseledande konsumentinformation om livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att förhindra vilseledande eller felaktig konsumentinformation om livsmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den ideella konsumentföreningen Äkta vara har sedan bildandet 2006 tydligt upplyst konsumenter om flera så kallade fuskprodukter. De vill att mat ska innehålla det som en konsument förväntar sig och arbetar därför för färre tillsatser och fler råvaror i maten. De motverkar helt enkelt falsk marknadsföring av det vi lever på.

I grunden handlar falsk marknadsföring av livsmedel om att konsumenterna nekas rätten att få korrekt information om produkterna de köper. När livsmedel utger sig för att vara något de inte är vilseleds konsumenterna, vilket kan påverka deras hälsa, kost­val och ekonomi. Många konsumenter förlitar sig på etiketter och marknadsföring för att göra informerade val baserade på näringsinnehåll, allergener och etiska över­väganden. De har inte tid att sätta sig in i innehållsförteckningen för alla matvaror de köper, utan litar på att det är vad det står på förpackningen. När dessa etiketter är missvisande riskerar man att konsumenten ofrivilligt köper produkter som inte lever upp till deras förväntningar eller behov. Därtill finns det produkter som är tillverkade med billigare ingredienser, ibland av betydligt sämre kvalitet. Detta kan påverka smaken, närings­värdet och hållbarheten hos produkten. Falsk marknadsföring skadar även trovärdig­heten hos livsmedelsindustrin i stort och kan urholka konsumenternas förtroende för märkningar och certifieringar.

Problemet med den missvisande eller direkt falska marknadsföringen växer tyvärr stadigt och tyvärr kan det krävas åtgärder för att skydda konsumenter. Det kan handla om att införa en extramoms på livsmedel som inte innehåller en tillräcklig mängd av vad man som konsument förväntar sig, vilket eventuellt kan avskräcka företag från att använda vilseledande marknadsföringsmetoder. Alternativt kan en särskild märkning införas för att tydligt informera konsumenterna om att produkten inte är vad den utger sig för att vara. Denna märkning skulle ge konsumenterna möjlighet att enkelt identifiera och undvika dessa produkter, vilket skulle bidra till en mer genomskinlig och ärlig marknadsplats. Regeringen bör mot bakgrund av detta utreda vilka åtgärder som behöver vidtas i syfte att motverka vilseledande eller felaktig konsumentinformation om livsmedel.

 

 

Markus Wiechel (SD)