Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i samtal med företrädare för den kinesiska regimen bör lyfta mongolernas situation i Kina och tillkännager detta för regeringen.
Mongolernas situation i Kina idag är komplex och mångfacetterad. Mongoler utgör en av Kinas officiella etniska minoriteter och är främst koncentrerade i Inre Mongoliet, en autonom region i norra Kina. Historiskt sett har mongolerna haft en betydande inverkan på Kinas historia, särskilt under Yuandynastin (1271–1368), som var grundad av den mongoliska ledaren Kublai khan.
Mongolerna har till stor del integrerats i det kinesiska samhället, men de försöker samtidigt bevara sitt språk, sin kultur och sina traditioner. Mongoliska är officiellt ett av de språk som används i Inre Mongoliet, och det finns skolor som undervisar på mongoliska. Dock har den kinesiska regimen under de senaste åren infört policyer som främjar mandarin som undervisningsspråk, vilket har lett till oro bland mongoler över förlusten av sitt språk och sin kulturella identitet.
Många mongoler i Kina lever i traditionellt nomadiska samhällen, men urbanisering och statliga reformer har påverkat deras livsstil. Den kinesiska regimens politik för att begränsa betesmarker och främja jordbruk eller flytt till städer har lett till konflikter och sociala spänningar. Mongolerna står inför ekonomiska utmaningar, med en ökande arbetslöshet i landsbygdsområden och begränsade möjligheter utanför de traditionella nomadiska aktiviteterna.
Politiska och sociala spänningar finns också mellan den mongoliska befolkningen och den kinesiska staten. Många mongoler är missnöjda med de kinesiska myndigheternas kontroll över deras traditionella mark och resurser.
Kinas regim har genom program ökat den kinesiska migrationen till regionen. Syftet är, precis som i andra regioner med andra icke-kinesiska folkgrupper, att marginalisera icke-kineser genom att förändra den demografiska balansen. Samtidigt har regimen försökt att främja en enhetlig kinesisk identitet, vilket har inneburit en minskning av kulturella och språkliga uttryck för minoriteter som mongolerna.
Sammanfattningsvis befinner sig mongolerna i Kina i en svår situation där de kämpar för att bevara sin kultur och identitet samtidigt som de navigerar de sociala, ekonomiska och politiska utmaningar som följer av statens policyer och den snabba moderniseringen av landet.
Björn Söder (SD) |
Markus Wiechel (SD) |