Motion till riksdagen
2024/25:388
av Björn Söder och Markus Wiechel (båda SD)

Uigurernas situation i Kina


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i samtal med företrädare för den kinesiska regimen ständigt bör lyfta frågan kring uigurernas situation och verka för att fler sanktioner införs mot kinesiska tjänstemän och företag som är inblandade i övergreppen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Östturkestan var två stater i Centralasien som existerade åren 1932–1934 respektive 1944–1949 och gränsade till Kina, Mongoliet, Ryssland, Afghanistan, Pakistan och Indien. Området ockuperades 1949 av Kommunistkina som införlivade Östturkestan och började kalla regionen för Xinjiang, som på kinesiska betyder ”nytt territorium”.

I Östturkestan bodde i huvudsak uigurerna, en turkisk-muslimsk etnisk grupp. De har under de senaste åren utsatts för omfattande förtryck och övergrepp av den kinesiska staten. Situationen beskrivs ofta som en av de allvarligaste människorättskriserna i världen idag.

Sedan 2017 har den kinesiska regeringen byggt och upprättat ett nätverk av mass­interneringsläger i Östturkestan. Uppskattningar tyder på att mellan en och tre miljoner uigurer och andra muslimska minoriteter har fängslats i dessa läger. I dessa anlägg­ningar utsätts de för tvångsindoktrinering, där de tvingas att avsäga sig sin religion och kultur och lova trohet till den kinesiska staten. Rapporter om tortyr, misshandel, sexuella övergrepp och tvångsarbete är vanliga.

Östturkestan är en av de mest övervakade regionerna i världen. Uigurerna lever under ständig övervakning med hjälp av ansiktsigenkänningsteknologi, kameror och en massiv polisnärvaro. De är ofta tvungna att installera statligt kontrollerade appar på sina mobiltelefoner, som används för att spåra deras aktiviteter och kommunikation.

Den kinesiska kommunistregimen har genomfört en kampanj för att sudda ut uigurernas kulturella identitet. Det uiguriska språket och traditioner undertrycks, och barn skickas ofta till statligt drivna internatskolor där de tvingas att lära sig kinesiska och anpassa sig till kinesisk kultur.

Det finns åtskilliga bevis för att uigurer och andra muslimska minoriteter tvingas att arbeta under slavliknande förhållanden i fabriker både i Östturkestan och i andra delar av Kina. Dessa fabriker producerar varor som exporteras till globala marknader, vilket har lett till internationella sanktioner och bojkotter av produkter från regionen.

Den kinesiska kommunistregimen har uppmuntrat inflyttning av etniska han-kineser till området, vilket har lett till att uigurerna blivit en minoritet i sitt eget land. Det finns också rapporter om tvångssterilisering och familjeuppsplittring, vilket är en del av en bredare strategi för att minska uigurernas befolkning.

Den kinesiska behandlingen av uigurerna har mött omfattande internationell kritik. Flera länder har infört sanktioner mot kinesiska tjänstemän och företag inblandade i övergreppen. Flera länder och organisationer, däribland USA och Europaparlamentet, har anklagat Kina för folkmord och brott mot mänskligheten mot uigurerna.

Den svenska regeringen bör i samtal med företrädare för den kinesiska regimen ständigt lyfta frågan kring uigurernas situation och verka för fler sanktioner mot kinesiska tjänstemän och företag som är inblandade i övergreppen.

 

 

Björn Söder (SD)

Markus Wiechel (SD)