Motion till riksdagen
2024/25:369
av Azadeh Rojhan (S)

Barns säkerhet på nätet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Integritetsskyddsmyndigheten ska få i uppdrag att årligen rapportera enligt vad som anförs i motionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barn och ungdomar är idag flitiga användare av sociala medier, och plattformar som Tiktok, Instagram och Snapchat har blivit en central del av deras sociala liv. Samtidigt utsätts dessa unga användare för en rad risker, inklusive datainsamling, cybermobbning och påverkan från skräddarsydd reklam. Dessa plattformar samlar systematiskt in stora mängder data om sina användare, ofta utan att tillräckliga skyddsåtgärder är på plats för att skydda barns integritet och säkerhet.

Trots att den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) ger ett visst skydd för barns personuppgifter, finns det behov av ytterligare åtgärder och specifik tillsyn som fokuserar på de särskilda risker som sociala medier utgör för barn. Integritetsskyddsmyndigheten (Imy), som redan ansvarar för att övervaka efterlevnaden av dataskyddsregler, är väl lämpad att utöka sitt mandat för att inkludera en särskild inriktning på barns säkerhet på dessa plattformar.

Imy bör årligen publicera en rapport som granskar sociala medieplattformars efter­levnad av regler som skyddar barns integritet och säkerhet. Rapporten kan bl.a. inkludera analyser av eventuella dataintrång, fall av olaglig datainsamling och hur väl plattformarna följer lagstadgade krav för att skydda unga användare.

Den årliga rapporten kan innehålla rekommendationer till lagstiftare, utbildnings­institutioner och föräldrar om ytterligare åtgärder som kan vidtas för att stärka barns säkerhet på sociala medier. Det kan också inkluderas vägledning till sociala medie­plattformar om bästa praxis och tekniska åtgärder för att förbättra skyddet för unga användare.

Barn är särskilt sårbara för de risker som finns på sociala medier, och det är av yttersta vikt att dessa plattformar inte bara följer lagen utan också implementerar bästa praxis för att skydda sina yngsta användare. Genom att ge Imy ett särskilt uppdrag att följa upp hur väl plattformarnas efterlevnad av regler kan Sverige säkerställa att barns rättigheter respekteras i den digitala miljön och att nödvändiga åtgärder vidtas för att skydda dem.

Den föreslagna årliga rapporteringen och granskningen kommer att ge en regel­bunden och transparent översikt över hur väl sociala medieplattformar uppfyller sina skyldigheter gentemot barn, vilket skapar en möjlighet för snabbare reaktioner på eventuella brister och förbättringar i skyddet av barnens rättigheter online.

 

 

Azadeh Rojhan (S)