Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av polisens strategi i samband med upplopp, utifrån effektivitet och upprätthållande av förtroendet för våldsmonopolet, och tillkännager detta för regeringen.
Tyvärr har vi i Sverige drabbats av våldsamma upplopp på flera orter, bland annat i Göteborg, Örebro och Malmö. Det har skapat en känsla av otrygghet i hela samhället. Vid dessa tillfällen har polisen haft stora resurser på plats men har ändå valt att arbeta med en strategi som bygger på att man avvaktar, dokumenterar samt agerar genom att lagföra i efterhand.
Denna metod kan givetvis leda till att förhållandevis få civila personer och poliser skadas men leder ofta till omfattande skadegörelse på egendom. Taktiken får som effekt att polisen uppfattas som passiv, vilket i sig kan leda till att tilltron till polisen och statens våldsmonopol försvagas.
Polisen får lov att använda sig av hästar, vattenkanoner och tårgas m.m. men man väljer ofta av taktiska skäl att inte använda sig av denna typ av mer offensiva metoder.
För medborgare som ser hur polisen står still när de som deltar i upploppen kastar sten, plundrar butiker och bränner upp bilar så blir detta obegripligt. Frågan man ställer sig är: Varför agerar inte polisen?
Om statens våldsmonopol ska kunna upprätthållas måste medborgarna och de kriminella våldsverkarna uppleva att staten faktiskt agerar för att upprätthålla detta. Polisens mer passiva strategi kan därför ifrågasättas även om den möjligtvis leder till färre skadade, då den helt enkelt blir obegriplig för de medborgare som drabbas av kravallerna.
Vi anser därför att regeringen ska göra en översyn av polisens strategier under upplopp och hur det påverkar förtroendet för myndigheten och statens våldsmonopol samt om det finns andra polisiära strategier, som exempelvis vattenkanoner, tårgas eller andra medel, för att slå ner och stoppa pågående kravaller.
Camilla Rinaldo Miller (KD) |
Magnus Jacobsson (KD) |