Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av stöd till kommuner som står inför stora investeringar kopplade till den gröna omställningen och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige idag finns det ett antal kommuner som står inför stora förändringar till följd av den gröna omställningen. En sån kommun är Mariestad. Volvos kommande batterifabrik kommer förändra kommunen i grunden. Den är en fantastisk möjlighet för Mariestad, men innebär också stora utmaningar. Det behövs inte bara industrimark utan också vägar, bostäder, förskolor, skolor och framförallt människor! Det här kommer innebära en stor påfrestning för kommunens ekonomi. Inte minst då investeringarna behöver göras flera år innan skatteintäkterna, förhoppningsvis, ökar. Mariestads belåningsgrad är redan hög och kommunen tål helt enkelt inte hur stora investeringar som helst utan statligt stöd.
Det är inte så många år sedan den förre moderate statsministern sa att industrin var basically gone. Sedan dess har en socialdemokratisk regering bidragit till den renässans som svensk industri fått genom att ta ledartröjan i den gröna omställningen. Socialdemokraternas satsningar har möjliggjort en grön industriell revolution. Vi kan nu se att Sverige är på väg att bli en supermakt inom batteritillverkning.
Det finns dock en eftersläpning i skatteintäkter och annat. Om man ska klara av denna ökande befolkningsutveckling och de nya investeringar som krävs kommer kommuner och den kommunala ekonomin att kraftigt påverkas.
Samtidigt som kommunerna kämpar med att få ihop sin ekonomi i dag, i detta känsliga ekonomiska läge, ska de satsa på möjliga framtida kommuninvånare. Det behövs därför statligt stöd och statlig samordning för de företag och kommuner som redan i dag driver den gröna omställningen genom industriell förnyelse. Det behövs nya utbildningsplatser för att klara kompetensförsörjningen både inom industrin och inom välfärden i de växande kommunerna.
Får de kommuner som nu går före inte det stöd de behöver kan det skapas en tvekan hos andra kommuner att följa efter. Staten kan inte utgå ifrån att kommuner med sämre ekonomiska förutsättningar vågar ta de risker som exempelvis Skellefteå tagit. Innan fler har flyttat in och börjat betala skatt, hyror och avgifter är det inte rimligt att kommunerna ska stå ensamma med dessa risker och investeringar. Staten måste därför dela på riskerna med kommunerna. Det skulle också bidra till en större folklig acceptans och framtidstro, där vi nu ser en skepticism sprida sig i takt med att planerna blir verklighet.
Regeringens utsedda samordnare för batterifabriken talar också om vikten av stöd till berörda kommuner. Han förespråkar ett nytt uppdrag till Riksgälden för att kunna erbjuda stöd till kommuner som står inför stora etableringar. Exempelvis Mariestad, Skellefteå, Luleå och Boden skulle då kunna använda detta för kommunala investeringar. Då skulle kommunerna kunna behålla sina investeringsutrymmen hos Kommuninvest, för kommunerna kommer att behöva låna ändå. Det här skulle innebära en lägre riskränta.
Ida Ekeroth Clausson (S) |
|