Sverigedemokraterna välkomnar regeringens initiativ att stärka säkerheten och tillgängligheten vid val men anser att förslaget inte är tillräckligt för att fullt ut skydda valhemligheten och motverka otillbörlig påverkan. Ytterligare förstärkningar behövs för att säkerställa att röstningsförfarandet präglas av förtroende, rättssäkerhet och personlig integritet.
I de fall där en väljare på grund av en funktionsnedsättning eller av andra skäl behöver hjälp med att rösta kan ett biträde anlitas för att hjälpa till. Detta innebär dock att en annan person får insyn i hur väljaren röstar – något som i sig utgör ett avsteg från principen om hemliga val. För att skydda väljaren från otillbörlig påverkan och för att stärka förtroendet för röstningsförfarandet bör en straffsanktionerad tystnadsplikt införas för den som agerar väljarbiträde.
Vidare bör röstmottagarna i val- och röstningslokalen åläggas att informera varje biträde om att denne är ålagd tystnadsplikt. På detta sätt kan principen om hemliga val bli tydligare även för personer med olika typer av funktionshinder.
Dagens regler innebär att en väljare kan styrka sin identitet genom legitimation, personlig kännedom eller en intygsgivare. Således finns det inget absolut krav på att visa upp en giltig id-handling vid röstning. I en tid där tillitssamhället angripits genom identitetsbedrägerier och tilltron till institutioner utarmas och där till och med klanröstning blivit en tragisk verklighet menar vi att det finns ett behov av att införa ett absolut krav på att uppvisa en giltig id-handling.
Ett generellt krav på identifikation skulle bidra till att stärka valsystemets robusthet, försvåra missbruk och samtidigt öka allmänhetens förtroende för att valen genomförs rättssäkert. Detta är bra både för tilltron till demokratin och för rättssamhället i stort.
Michael Rubbestad (SD) |
|
Fredrik Lindahl (SD) |
Lars Andersson (SD) |
Martin Westmont (SD) |
|