Av Riksrevisionens granskning av sektorsansvaret inom funktionshinderspolitiken framgår bl.a. följande:
För att bidra till genomförandet av funktionshinderspolitiken har nio myndigheter tilldelats ett särskilt sektorsansvar och Riksrevisionen har granskat deras roll att vara samlande, stödjande och pådrivande. Den samlade bedömningen är att myndigheterna delvis arbetar effektivt med att bidra till målet för funktionshinderspolitiken. Det finns stora variationer i hur aktiva myndigheterna är. De tolkar, tillämpar och förhåller sig till sektorsansvaret för funktionshinderspolitiken på olika sätt. Jämförelser mellan myndigheterna försvåras av att de i olika omfattning följer upp och återrapporterar sitt arbete. Det beror till viss del på att regeringens styrning av funktionshinderspolitiken är otydlig.
Av granskningen framgår vidare att det saknas sektorsansvariga myndigheter för flera av de viktiga och tunga sektorerna i dagens samhälle, som t.ex. transporter, rättsväsen, konsumentpolitik och upphandling. För att sektorsansvaret till fullo ska kunna bli ett verkningsfullt styrmedel kan det enligt Riksrevisionen finnas anledning att ge myndigheter inom fler sektorer ett sektorsansvar. Riksrevisionen rekommenderar därför regeringen att se över om myndigheter för fler sektorer ska tilldelas ett sektorsansvar.
Regeringen säger sig dela Riksrevisionens synpunkter men menar att det bör föregås av en analys av den roll de befintliga sektorsmyndigheterna kan eller bör ha. Socialdemokraterna menar att det är angeläget att utveckla funktionshinderspolitiken genom fler sektorsansvariga myndigheter. Precis som regeringen själv påtalar är myndigheternas redovisningar centrala för att kunna följa upp genomförandet av nationella mål över tid och för att bedöma om de åtgärder som har vidtagits har varit effektiva för att förbättra levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Då är det både angeläget och brådskande att se till att det finns utpekade myndigheter inom alla relevanta områden. Sektorsansvariga myndigheter bör utses på åtminstone de utpekade områdena transporter, rättsväsen, konsumentpolitik och upphandling.
För Socialdemokraterna handlar tillgänglighet om att forma ett samhälle där alla behövs och alla kan delta. Personer med funktionsnedsättning ska kunna vara fullt delaktiga i alla delar av det politiska, sociala, ekonomiska och kulturella livet. Förutsättningarna för detta regleras i stor utsträckning av myndigheter inom de ovan utpekade sektorerna där det saknas sektorsansvariga myndigheter. De grundläggande demokratiska rättigheterna måste värnas för alla medborgare.
Fredrik Lundh Sammeli (S) |
|
Karin Sundin (S) |
Mikael Dahlqvist (S) |
Anna Vikström (S) |
Gustaf Lantz (S) |
Agneta Nilsson (S) |
Dzenan Cisija (S) |