Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inom ramen för det nordiska samarbetet utveckla gemensamma regler för e-recept för att undvika gränshinder i Norden och tillkännager detta för regeringen.
Det ska vara enkelt att resa, gränspendla, flytta och arbeta i Norden. I mer än sjuttio år har det varit idén med det nordiska samarbetet. För att det ska fungera smidigt och enkelt måste problemen med gränshinder lösas.
Det går att resa och arbeta över gränserna i Norden på ett sätt som är svårt i de flesta andra regioner i världen. Även här kan det dock vara svårt för den som lider av en sjukdom som kräver medicinering. Det är hundratusentals nordbor – i alla åldrar – som lever med sjukdomar som kan vara dödliga men som tack vare tillgången på mediciner går att leva helt vanliga liv med. Diabetes, epilepsi, högt blodtryck eller järnbrist är några exempel på kroniska sjukdomar som enkelt kan behandlas med medicin men som obehandlade kan leda till svåra besvär.
I Sverige har man i stor utsträckning övergått från papper till e-recept. Läkaren skriver ut medicinen genom att digitalt skicka informationen till apoteket. Patienten i sin tur hämtar medicinen på närmaste apotek. Det går också att ringa eller via nätet förnya recept hos sin läkare. Det innebär att patienten kan vara på resande fot inom landet, vara i sommarstugan eller på jobbet och förnya och sedan hämta ut receptet. Men om patienten gränspendlar, är på tjänsteresa eller är på semester i Norden och har glömt sina mediciner hemma eller medicinen tar slut, då går det inte att hämta ut dem på närmaste apotek – om man inte har ett pappersrecept. Patienten måste istället ta sig tillbaka till hemlandet för att köpa sina mediciner. Det är självklart att det försvårar gränspendlande och resande i Norden.
Det borde vara enkelt att låta ett e-recept utfärdat i ett nordiskt land gälla i ett annat nordiskt land. Tekniken är densamma och tar inte hänsyn till landsgränsen. Det är bara ett administrativt hinder och det bör åtgärdas. Den svenska regeringen bör driva detta i det nordiska samarbetet och detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Lars Mejern Larsson (S) |
|