Riksdagen avslår proposition 2024/25:30 Sänkt skatt på bensin och diesel.
I propositionen föreslås det att skatten på bensin och diesel sänks stegvis under 2025. Det föreslås även att skatten sänks 2026. Förslagen beräknas öka utsläppen med ca 900 000 ton till 2030. Den offentligfinansiella kostnaden för förslaget uppgår till 3,17 miljarder 2025 och 5,49 miljarder 2026.
Genom att sänka skatten på fossila bränslen försvagas klimatstyrningen inom transportsektorn. Det kommer att leda till ökad förbrukning av fossila bränslen och större utsläpp av växthusgaser och andra föroreningar.
Som Naturvårdsverket påpekar i sitt remissvar minskar förslagen i propositionen incitamenten att köpa en elbil i stället för en fossildriven bil. Detta är extra allvarligt givet att regeringens och Sverigedemokraternas politik redan har bidragit till att elektrifieringen av fordonsflottan har bromsat in. Att elektrifieringen stannat av innebär att fler svenska hushåll framöver kommer att vara exponerade mot volatila oljepriser och prischocker kopplade till omvärldsutvecklingen.
Att regeringen fortsätter att bedriva en politik som gör fossila bränslen billigare missgynnar dessutom företag som har ambitiösa omställningsplaner eller som har kommit längre i klimatomställningen. Det bromsar takten i den gröna omställningen och hotar på sikt Sveriges konkurrenskraft.
De föreslagna sänkningarna av bensin- och dieselskatter kommer framför allt att träffa personer som bor i Sveriges storstäder. Det finns betydligt mer träffsäkra sätt att kompensera hushåll som behöver bilen utan att öka utsläppen. Miljöpartiet har bl.a. föreslagit ett inkomstprövat elbilsstöd riktat mot personer i gles- och landsbygd samt en rättvis elbilsbonus som syftar till att stimulera marknaden för billiga elbilar. Vi har dessutom föreslagit att det s.k. glesbygdsavdraget ska mer än fördubblas för att stärka ekonomin i hushåll i glesbygd – utan att öka utsläppen.
Med anledning av det som anförs ovan bör riksdagen avslå proposition 2024/25:30 Sänkt skatt på bensin och diesel. Detta bör riksdagen besluta.
Janine Alm Ericson (MP) |
|
Annika Hirvonen (MP) |
Elin Söderberg (MP) |
Leila Ali Elmi (MP) |
Ulrika Westerlund (MP) |