Motion till riksdagen
2024/25:3177
av Bo Broman och Eric Westroth (båda SD)

Avskaffande av ideella föreningars rätt att överklaga beslut enligt plan- och bygglagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att avskaffa ideella föreningars rätt att överklaga beslut enligt plan- och bygglagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en robust tradition av medborgardeltagande, särskilt genom ideella föreningars engagemang i samhällsfrågor. För att öka effektiviteten och minska överklagandeprocessens komplexitet bör därför regeringen utreda möjligheten att ideella föreningar inte längre bör få överklaga beslut enligt plan- och bygglagen.

 

I vissa fall kan överklaganden från ideella föreningar leda till förlängda och komplicerade processer för plan- och byggprojekt. Genom att begränsa möjligheten för ideella föreningar att överklaga kan beslutsprocessen bli snabbare och mer effektiv, samtidigt som man bevarar medborgardeltagandets grundläggande principer.

 

Begränsningen av ideella föreningars överklaganderätt syftar till att balansera behovet av snabba och effektiva beslutsprocesser med bevarandet av medborgardeltagandets integritet. Det är en strävan efter att skapa en mer hållbar och balanserad process för samhällsplanering.

 

Genom att begränsa ideella föreningars överklaganderätt inom ramen för plan- och bygglagen strävar vi efter att skapa en balans mellan snabba beslut och medborgardeltagande. Detta är en viktig åtgärd för att förbättra effektiviteten i den offentliga förvaltningen samtidigt som vi bevarar medborgarnas möjlighet att påverka samhällsutvecklingen.

 

Ett alternativ kan vara att tydliggöra och precisera reglerna kring vilka typer av ärenden ideella föreningar har överklaganderätt för så att tolkningsutrymmet minskar och på så sätt undvika onödiga överklaganden. Man bör även främja en öppen dialog mellan kommuner och ideella föreningar redan i planeringsprocessen för att säkerställa att deras synpunkter beaktas tidigt och att de ges möjlighet att delta aktivt innan beslutet fattas.

 

För att förstärka medborgarinflytandet kan man etablera alternativa former av medborgardeltagande, såsom medborgardialoger och offentliga samråd, för att stärka det ideella engagemanget utan att nödvändigtvis förlita sig på överklagandeprocessen.

 

 

 

 

Bo Broman (SD)

Eric Westroth (SD)