Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en kulturmärkning av dricksvattenfontäner som är 40 år eller äldre och tillkännager detta för regeringen.
Dricksvattenfontäner var vanligt förekommande i Sverige förr i tiden. Dricksvattenfontänerna placerades ofta i parker för att kunna låta besökare eller förbipasserande fånga den karaktäristiska vattenstrålen innan dagens ärenden och åtaganden tog vid.
Dricksvattenfontäner kan ha alla möjliga olika utseenden och många fontäner i sin framtoning är ett konstverk i sig. En av Sveriges kändaste dricksvattenfontäner är den skulpturala fontän som är placerad vid Stockholms stadsbibliotek. Gamla dricksvattenfontäner finns placerade över hela Sverige, men många fontäner har tyvärr plockats bort eller har delvis förstörts. Bland de dricksvattenfontäner som finns kvar är en del fortfarande i bruk medans andra tyvärr står undanskymda och i vissa fall används de som askkoppar eller dylikt.
Dricksvattnet beskrivs som vårt viktigaste livsmedel, och en god tillgänglighet till dricksvatten är en service som uppskattas av många, inte minst av de som besöker Sverige från utlandet. Det finns en historia kring dricksvattenfontäner i Sverige, en historia och vattenkultur som det vore högst olyckligt om den gick förlorad. Ur ett kulturhistoriskt perspektiv är det därför en god idé att få till stånd en kulturmärkning av de kvarvarande dricksvattenfontäner som är 40 år eller äldre. Det bör även vara aktuellt att restaurera och renovera vissa dricksvattenfontäner till ett fungerande skick så att fler får möjlighet att fånga den karaktäristiska vattenstrålen en varm sommardag.
Martin Westmont (SD) |
|