Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och föreslå åtgärder för att integrera civila skjutbanor i totalförsvaret, med syftet att säkerställa tillgång till skjutbanor för att upprätthålla skjutskicklighet hos civila skyttar och underlätta utbildning av nya soldater i händelse av ofred, och tillkännager detta för regeringen.
Antalet skjutbanor i Sverige har minskat stadigt de senaste decennierna på grund av minskat skytteintresse och införandet av strängare miljökrav. Samtidigt har det säkerhetspolitiska läget i världen försämrats, och risken för ofred har ökat. För att stärka Sveriges försvarsförmåga i denna nya säkerhetssituation är det av stor vikt att bibehålla och utveckla landets skyttekapacitet, både bland civila skyttar och inom försvaret.
Civila skjutbanor har en central roll i att upprätthålla skjutskicklighet hos civila skyttar, vilket i sin tur bidrar till samhällets totala försvarsförmåga. I händelse av kris eller krig kan dessa skjutbanor spela en avgörande roll i utbildningen av nya soldater, särskilt i ett läge där försvarets resurser behöver förstärkas snabbt. Genom att integrera civila skjutbanor i totalförsvaret kan vi säkerställa att dessa resurser bevaras och utvecklas för att möta framtida behov.
Genom att låta civila skjutbanor bli en del av totalförsvaret säkerställs att det finns tillräckligt med kapacitet för att träna och upprätthålla skjutskicklighet hos både civila skyttar och potentiella rekryter till försvaret. Detta är en viktig komponent i att stärka Sveriges försvarsförmåga i en tid av ökade säkerhetshot. Man kan dessutom genom att integrera skjutbanor i totalförsvaret kan vi motverka den negativa trenden med minskande antal skjutbanor i landet. Det ger även en möjlighet att säkerställa att miljökraven hanteras på ett sätt som gör det möjligt att fortsätta använda banorna för både civilt och militärt skytte.
Att integrera civila skjutbanor i totalförsvaret skapar också en plattform för ökad samverkan mellan civila skyttar, försvarsmakten och frivilliga försvarsorganisationer. Detta stärker samhällets förmåga att gemensamt möta eventuella hot och kriser.
I händelse av mobilisering behövs en snabb och effektiv utbildning av nya soldater. Civila skjutbanor kan då användas som viktiga utbildningsplatser, vilket skulle underlätta rekryteringen och utbildningen av nya soldater under tidspress.
Regeringen bör därför ges i uppdrag att utreda hur civila skjutbanor kan integreras i totalförsvaret. Utredningen bör omfatta en analys av de rättsliga, ekonomiska och miljömässiga aspekterna av ett sådant beslut samt identifiera vilka skjutbanor som bör prioriteras för integration i totalförsvaret. Dessutom bör det undersökas hur samarbetet mellan civila skyttar, försvarsmakten och andra försvarsorganisationer kan stärkas för att optimera användningen av dessa resurser.
Eric Westroth (SD) |
|