Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intjänad allmän pension, premiepension och tjänstepension ska utgöra del av giftorätt och tillkännager detta för regeringen.
Den intjänade allmänna pensionen, premiepensionen och den arbetsgivarägda tjänstepensionen utgör idag enskild egendom och delas inte upp mellan parterna vid en skilsmässa. Den tillfaller istället just den person som själv har tjänat in den.
Intjänad pension ingår inte i en bodelning, vilket kan leda till snedfördelningar vid en separation, särskilt om en person har haft en lägre inkomst, tagit större ansvar för familjen genom exempelvis längre uttag av föräldraledighet eller jobbat deltid. Detta drabbar till största delen kvinnor, som i dag statistiskt sett har lägre löner och är hemma mer med barnen än vad männen är.
När man avger sina löften och planerar att leva tillsammans kanske inte ojämlikheterna i inkomst uppfattas som ett stort problem, eftersom båda parter gemensamt bidrar till hushållets ekonomi. Men vid en skilsmässa får skillnader i inkomst långt större effekter, när man inte längre delar på gemensamma utgifter i samma utsträckning. Det är därför rimligt att kompensera den av makarna som tjänat in en lägre pension på grund av att man till följd av den gemensamma familjeplaneringen exempelvis jobbat mindre, en lagstadgad ordning som återfinns i vissa andra europeiska länder.
Därför bör det i äktenskapsbalken (1987:230) tydliggöras att makars allmänna pension, premiepension och tjänstepension utgör del av giftorätt och ska delas lika vid skilsmässa och bodelning såvida inget annat avtalats.
Torsten Elofsson (KD) |
|