Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Försvarsberedningen i uppdrag att i sitt fortsatta arbete analysera Ölands strategiska läge och vilka åtgärder som eventuellt behöver vidtas för att stärka beredskap på respektive försvar av Öland och tillkännager detta för regeringen.
I samband med den årliga försvarskonferensen i Sälen beskrev marinchef Ewa Skoog Haslum området från Ölands södra udde ner mot Blekingekusten, Bornholm, sydsvenska kusten och bort mot Öresund som det område där hotet mot Sverige är allra störst. Detta på grund av närheten till den ryska Östersjöflottan i Kaliningrad, men också till Baltikum och Polen.
På Gotland håller försvaret på att återuppbygga viktiga strukturer, bland annat i form av ett eget regemente, en filial till F 17 vid flygplatsen samt beredskapslager som ska räcka till 100 000 personer i 90 dagar. På Gotland återfinns vidare 370 skyddsrum. Visby lasarett har som akutsjukhus på en ö långt större kapacitet än vad som egentligen motsvarar befolkningen.
Detta kan jämföras med Öland, där det inte finns mycket till militärt försvar och endast sex skyddsrum. När det gäller akutsjukvård är man helt hänvisad till att resa över bron till Kalmar. Och detta förutsätter att bron fortfarande finns att tillgå vid en kris- eller krigssituation.
Med tanke på det spända världsläget och det hot Ryssland utgör mot den regelbaserade världsordningen är det viktigt att nu, i fredstid, rusta det svenska försvaret av sydöstra Sverige. Öland är där en omistlig och strategiskt viktig del som inte får förbises.
Av ovanstående skäl är det av avgörande vikt att Försvarsberedningen i sitt fortsatta arbete analyserar Ölands strategiska läge respektive vilka åtgärder som eventuellt behöver vidtas för att stärka öns beredskap och försvar.
Gudrun Brunegård (KD) |
|