Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utreda att invertera flerbarnstillägget vid barn- och studiebidrag och tillkännager detta för regeringen.
Det allmänna barnbidraget har betalats ut till vårdnadshavare med barn sedan 1948. Nuvarande nivå är ett allmänt bidrag för varje barn med 1250 kronor i månaden följt av ett flerbarnstillägg för de familjer som har fler än ett barn. Flerbarnstillägget ökar stadigt ju fler barn familjen har med 150 kronor i månaden för andra barnet, 580 kronor i månaden för det tredje barnet, 1010 kronor i månaden för det fjärde barnet och 1250 kronor i månaden för det femte barnet samt därefter varje ytterligare barn. Ett system helt verklighetsfrånvänt från hur verkligheten ser ut för en småbarnsfamilj. Det första barnet är det som kostar i särklass mest i nya investeringar i form av allt från kläder till utrustning såsom barnvagn, bilbarnstol, säng och kläder. När så barn nummer två, tre och så vidare i skaran föds finns en grundutrustning redan införskaffad vilket gör att ytterligare barn i skaran är klart billigare i ”drift” än barn nummer ett. Ett par gummistövlar, en barnsäng eller barnvagn räcker klart för fler barn medan investeringen gjorts till det första barnet.
En översyn bör göras av hela barnbidragssystemet där en inverterad skala bör införas kopplad till hur verkligheten ser ut för barnfamiljer så att barnbidraget är högre för det första barnet och därefter lägre för varje barn som tillkommer i familjen.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|