Motion till riksdagen
2024/25:287
av Magnus Oscarsson (KD)

Avel på hundraser med kongenitala defekter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur förutsättningarna för fortsatt avel av hundraser med medfödda hälsoproblem kan upphöra och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hundar och människor har vandrat sida vid sida i ungefär 15 000 år. Under årtusendena har hundarna förändrats genom medveten och omedveten avel och gått från vildsinta vargar till att vara tämligen beskedliga och kärleksfulla familjemedlemmar. I takt med att kunskapen kring genetik och djurmedicin ökat har dock baksidan med modern avel blivit allt mer uppenbar: Vi avlar medvetet fram hundar som vi redan på förhand vet kommer ha medfödda problem med hjärta, andning, ögon, leder och rygg och andra lidanden. Det är oetiskt och det borde upphöra.

För att ta några exempel så lider franska bulldoggar, och många andra trubbnosiga hundraser, av andningsproblem, i synnerhet vid varmt väder, till följd av att man velat avla fram en söt hund som fått förkortade andningsvägar. De lider också av ögon­problem av olika slag på grund av utstående ögon. Även skelett- och tandproblem är vanliga. Detta är direkta konsekvenser av avel.

Hundraser med många hudveck får inte sällan böjveckseksem och ögonproblem. Det kan leda till stort lidande och är i en del fall, såsom för Shar pei, en direkt konsekvens av avel. Inte heller insidan är fri från problem. Exempelvis bär alla linjer av Cavalier king charles spaniel på anlag för mitralisinsufficiens, ett hjärtfel som är den ledande dödsorsaken bland hundrasen.

Det finns två problem här. För det första handlar det om bristen på genetisk variation. För det andra en strävan efter vissa utseenden och vissa egenskaper oberoende av hur det drabbar hundens hälsa. Vi prioriterar att franska bulldoggar ska vara söta. Att de har svårt att andas och lätt får ögonskador och sjukdomar väger dessvärre alltför lätt i sammanhanget.

De två problemen förstärker dessutom varandra. För att behålla utseendet på en hundras så kommer den att avlas på andra hundar av samma ras och även om de inte är nära släkt så saknas tillräcklig genetisk variation för att undvika medfödda sjukdomar, samtidigt som utseendet i sig kan vara ett hälsoproblem. Därför är modern hundavel i grunden problematisk.

Den här motionen fokuserar på uppfödning av de hundraser som till sin natur är sjukliga och landar i slutsatsen att gränsdragningsproblemen behöver hanteras inom ramen för en offentlig utredning. Men att frågan är svår och innebär gränsdragningar får inte innebära att vi fortsätter sätta människors vilja att ha söta husdjur framför hundars väl och ve. Mot denna bakgrund bör det därför utredas hur förutsättningarna för fortsatt avel av hundraser med medfödda problem kan upphöra.

 

 

Magnus Oscarsson (KD)