Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla för familjeföretagare och se över närståendebegreppet inom 3:12-reglerna så att de vågar satsa på att starta företag och tillkännager detta för regeringen.
Vårt land har en stolt tradition av att mindre familjeföretag får växa sig starka och ge möjligheter till många arbetstillfällen. Men om någon ska vilja satsa hus och hem för att starta ett företag krävs att spelreglerna är enkla att förstå sig på, men beräkning av tillgängligt utdelningsutrymme för familjeföretag är idag inte särskilt enkelt. Utdelningen är heller inte en oväsentlig del i företagandet, då det handlar om avkastningen på insatt kapital. Några kan möjligen tycka att detta är ett lyxproblem, men i realiteten påverkar möjligheten att förstå ett eventuellt utdelningsutrymme företagarens möjligheter att förstå avkastningen på sitt risktagande och om det finns tvivel kring huruvida satsningen ger avkastning så förhindrar det i längden landets tillväxt och innovationskraft.
Ett exempel på när kalkylen blir svårbedömd för familjeföretagen är när det blir komplext att tolka vem som är närstående till vem. Exempel är när huvudägarna i ett mindre fåmansaktiebolag har följande familjeförhållande. En huvudaktieägare är gift med en annan aktieägare och syskon med den sista och tredje aktieägaren. Huvudaktieägaren beräknas då som närstående med både sin man och med sin bror. Men i dagsläget principerna tolkas som att huvudaktieägarens bror inte är närstående till äkta mannen men mannen kan räknas som närstående till brodern. Expertis behövs då för att reda ut situationen och vem som är närstående till vem, detta till en inte oväsentlig kostnad. Men beroende på vem som tar ut lön så kan dessa principer påverka det totala utdelningsutrymmet och är därför viktig att reda ut inför ett eventuellt ställningstagande kring om det är värt risken att satsa allt på företagandet.
I ett läge där Sverige som land toppar listan av länder med högst arbetslöshet i EU borde fokuset vara på att skapa så många arbetstillfällen som möjligt. Det borde finnas en stor vilja att värna vår stolta tradition av familjeföretag och se till så att ännu fler skapas som kan skapa både tillväxt och jobb. Därför borde det göras enklare att tolka vem som är närstående till vem, så att fler kan förstå sin egen kalkyl och bedöma om de vågar ta chansen och starta företag. Enklare regler ger fler företag och Sverige behöver fler företag som ger fler arbetstillfällen.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|