Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten för föräldrar till barn med IF att ta ett utökat föräldraansvar för kontakter med myndigheter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Föräldrar med barn som tillhör anpassad gymnasieskola har möjlighet att få ett förlängt barnbidrag istället för att den unge söker och får studiemedel som andra gymnasieelever. Detta sker genom kontakt mellan skola och försäkringskassan istället för genom kontakt mellan skola och CSN. Beslutet gäller tills skolgången är genomförd. På liknande vis bör dessa föräldrar ha möjlighet att följa sina barns förehavanden när det gäller bankkontakter, läkemedelshantering kontakt med regioner och andra myndigheter. Det är idag ett problem att ett barn med lindrig IF inte har rätt till något stöd i att hantera sina läkemedel eller möjlighet att kontakta sjukvården när allt landar på individen själv i väntan på att fylla 18 och då kunna ansöka om god man, förvaltarskap e.tc. För föräldrar till dessa barn skapas ett onödigt byråkratiskt system som inte hjälper utan enbart stjälper vardagen för familjen.
Tanken är säkert god men nuvarande system försvårar för familjer med barn med IF på ett helt annat sätt än för föräldrar till barn utan IF. Stödet som finns i övriga samhället bör utökas till att även gälla myndighetskontakter och tandvård/sjukvård för att stötta den unga i sitt vardagliga liv.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|