Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla mängdbrott bör tas på större allvar och tillkännager detta för regeringen.
Hot och våld får aldrig normaliseras eller tas för givet. Trygga och säkra arbetsplatser borde ses som en självklarhet men så är tyvärr inte fallet för alla yrkesgrupper. Handelns personal är ofta utsatt i sitt direkta möte med kunder i Sveriges alla landsändar och områden. Utvecklingen går åt fel håll och risken finns alltid att handeln kommer få ett rekryteringsproblem på grund av sin brottsutsatthet.
Om man tittar på den sysselsättning och de skatteintäkter som handeln genererar är det lätt att se hur viktig handeln är som näringsgren för samhället. Ungefär en av tio förvärvsarbetande sysselsätts inom handeln och då är 18 procent unga människor mellan 16 och 24 år. Handeln är ofta första jobbet och steget in på arbetsmarknaden över hela landet.
43% av alla butiken i Sverige uppger att de upplevt brott eller hotfullt beteende i sina butiker och allra mest utsatta har dagligvaruhandeln varit. Södermanland är ett av de län tillsammans med Örebro och Stockholm län som sticker ut med högst andel utsatta butiker i Sverige av hotfullt beteende från kunder eller besökare.
Ett brett utbud av butiker och handelsplatser bidrar till tryggare samhällen på ett naturligt sätt då många människor rör sig naturligt i området och ökar området trivsel, attraktion och dragkraft.
Sverige har flest antal anmälda stölder per invånare i EU och varje år stjäls det för över 8,5 miljarder svenska kronor från svenska butiker, Södermanland är inget undantag. Detta är kostnader för handeln som måste kompenseras på annat sätt av butikerna i en redan tuff tid.
Ökade stölder, hot och bedrägerier mot handelns personal är ett stort problem i rekryteringen av ny personal och det är av största vikt att även mindre brott utreds och lagförs. Dagens mängdrabatt måste ses över och alla brott måste kännas meningsfulla att anmäla.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
Oskar Svärd (M) |