Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur vi genom en sänkt skatt på second hand kan främja den cirkulära ekonomin, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Secondhandmarknaden växer snabbt i Sverige. Tre av fyra konsumenter har handlat second hand det senaste året. Samtidigt som efterfrågan av mer hållbara produkter ökar bland yngre ses ett tydligt skifte i konsumtionsmönstren hos fler grupper. Även äldre väljer i allt högre utsträckning att köpa begagnade varor. Detta visar på en positiv utveckling mot en mer hållbar konsumtion.
För att stödja denna utveckling vill många företag ställa om till mer cirkulära affärsmodeller. Dock möter de ett stort hinder i form av dubbelbeskattning på secondhandvaror. När konsumenter väljer att köpa begagnat, måste de ofta betala moms på varor som redan har beskattats flera gånger tidigare. Efter att en produkt har sålts vidare fyra gånger är momsen på varan lika stor som dess ursprungliga värde. Detta är inte bara ekonomiskt betungande för konsumenterna utan också ett direkt hinder för den cirkulära ekonomins utveckling.
Ett annat problem är att alltmer av konsumtionen förflyttas till utländska handelsplattformar, som exempelvis Temu och Shein. Dessa plattformar erbjuder varor till låga priser, men ofta med bristfällig hänsyn till arbetsvillkor och hållbarhet. Detta underminerar den svenska secondhandmarknadens potential och motverkar en hållbar konsumtion.
För att främja en cirkulär ekonomi och stärka secondhandhandeln bör regeringen sänka momsen på secondhandprodukter. Detta skulle skapa incitament för fler företag att övergå till cirkulära affärsmodeller och för fler konsumenter att välja hållbara alternativ. En momssänkning skulle även bidra till fler arbetstillfällen inom den växande secondhandsektorn, och på så sätt gynna både miljön och samhällsekonomin.
Det finns ett stort engagemang hos både handlare och konsumenter, och potentialen för en ännu större utveckling inom second hand är enorm. I februari 2024 omsatte secondhandmarknaden 1,7 miljarder kronor. Med rätt ekonomiska styrmedel kan denna siffra växa betydligt, och Sverige kan ta ytterligare steg mot en mer hållbar och cirkulär ekonomi.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|