Förslag till riksdagsbeslut
Inflationen har de senast åren slagit oerhört hårt mot barnfamiljer i Sverige. Inflationen har drivits främst av priset på varor, och många av de varor som stigit mest är sådana som inte går att välja bort. När nu inflationen ser ut att gå tillbaka till normala, eller till och med något för låga, nivåer så innebär det inte att barnfamiljerna med lägst inkomster per automatik får det lättare i vardagen. När priset på mjölk stabiliserats på en högre nivå kvarstår det faktum att låga löner inte kommer att öka i samma takt, och att gapet mellan prisökningar och löneökningar kommer ta lång tid att sluta. Det är naturligtvis en utmaning för hela samhället, men för de hushåll, inte minst barnfamiljer, som har lägst inkomster kommer detta vara allra mest märkbart när pengarna fortsatt inte räcker till behoven. Vi ser ett antal åtgärder som måste till för att på sikt minska effekterna av inflationschocken.
Barnbidraget är ett viktigt bidrag som kommer alla familjer i Sverige till del. Miljöpartiet anser att barnbidraget behöver indexeras på ett sådant sätt att det inflationssäkras. Särskilt i dagens tuffa ekonomiska läge ser vi konsekvenserna hos barnfamiljer av att kostnaderna ökar medan barnbidraget står stilla. Regeringen bör därför snarast påbörja ett arbete för att se till att barnbidraget indexeras så att det inflationssäkras.
Miljöpartiet anser att underhållsstödet behöver indexeras på ett sådant sätt att det inflationssäkras och skrivs upp i takt med inflationen, och konstruktionen behöver bli permanent. Regeringen bör återkomma med ett förslag på hur detta ska ske.
Regeringen höjde bostadsbidraget för barnfamiljer tillfälligt under pandemin. Miljöpartiet ser dock med stor oro på att regeringen nu börjar minska stödet – trots att många av de höga priserna ligger kvar. Att inflationen mattats av innebär inte en högre disponibel inkomst för barnfamiljerna. Tvärtom så drevs inflationen upp av krigsekonomin som drabbade Europa med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och att inflationen sedan kunnat dämpas beror till stor del på att avtalsrörelsen tagit ett stort ansvar för att hålla tillbaka löneutvecklingen och därmed inflationen. Mellanskillnaden betalas dock av hushållen, och de hushåll som har minst marginalerna drabbas hårdast. Det finns mycket kring bostadsbidraget som måste åtgärdas men det mest akuta för att motverka barnfattigdomen är nivån för barnfamiljer. Vi anser att det ordinarie bostadsbidraget behöver ligga på en högre nivå än i dag samt att det behöver inflationssäkras. Vi anser att regeringen snarast bör återkomma med förslag om en permanent indexering för uppräkning av bostadsbidraget som är inflationssäker.
Slutligen: Barnfattigdom är ett av de största samhällsproblemen i Sverige. Barn som redan i förskoleålder lär sig att skämmas, att inte kunna vara med, inte kunna berätta om sitt sommarlov eller gå på kalas, och än mindre bjuda in till kalas, skapar stora sår i vårt samhälle. Att inflationssäkra trygghetssystemen är fullständigt nödvändigt för att inte redan ekonomiskt utsatta familjer ska fortsätta hamna ännu längre efter. Inflationschocken 2022-2023 satte ljuset på problemen – men sanning är att även med låg inflation har stöden och därmed jämlikheten urholkats år efter år under lång tid. Inflationssäkring av bidrag är inte heller en lösning på det grundläggande problemet med ekonomiska klyftor, men det är akut. För att ta ett större grepp om åtgärder för att utrota barnfattigdomen i Sverige och återupprätta visionen om ett folkhem där alla ungar ska med, anser Miljöpartiet att en kriskommission behöver tillsättas omgående. Kriskommissionen ska ta fram förslag från en bred palett av politiska områden för att bekämpa barnfattigdom. Kommissionen ska utgå från ett barnrättsperspektiv och behandla både trygghetssystemen och kompensatoriska åtgärder direkt riktade till barnen. Vi ser det som oerhört viktigt att barn ska få utrymme att vara delaktiga i processen och att barns åsikter ska beaktas i framtagandet av åtgärder.
Märta Stenevi (MP) |
|
Annika Hirvonen (MP) |
Katarina Luhr (MP) |
Ulrika Westerlund (MP) |
Leila Ali Elmi (MP) |
Jacob Risberg (MP) |
|