Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa totalförsvarskunskap i grundskolan för att förbereda och öka ungdomars medvetenhet om samhället och individens roll i kris eller krig och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är äntligen medlem i NATO, satsningar på vårt militära försvar ökar för varje budget, kommuner och regioner utvecklar och ökar sin civila beredskap och under beredskapsveckan uppmanas privatpersoner att göra sig förberedd ifall krisen eller kriget kommer. Samtidigt som samhället rustar blir en av de viktigaste grupperna bortglömda – våra ungdomar.
Den långa period av fred i vårt närområde har gjort att många vaggats in i en falsk känsla av trygghet och säkerhet. Som tonåring i Sverige kan det vara nog så svårt att tänka sig att man en dag kan komma att ta till vapen för att försvara vårt land. Lika svårt kan det också vara att för förstå den plikten även gäller i det civila.
Kunskap och förberedelse är A och O. Då totalförsvarsplikten gäller från året man fyller sexton är det också rimligt att sextonåringar utbildas i totalförsvarskunskap, görs medvetna om sin plikt så att de står beredda att axla sitt ansvar. Förutom att stärka medvetenheten hos en viktig samhällsgrupp kan utbildning också leda till att fler förbereder sig bättre inför den senare mönstringen samt ökad förståelse för vikten av värnplikt. Det är rimligt att utbildningen förläggs huvudsakligen till grundskolan för att inte tappa de som väljer att inte fortsätta sin utbildning efter årskurs nio.
En befolkning som är medveten om plikten och deras egen roll i händelse av en kris eller krig ger också Sverige ett starkare försvar. För att totalförsvaret ska fungera måste befolkningen vara medveten om sitt ansvar och genom att implementera totalförsvarskunskap i skolan tar man ett steg i rätt riktning. En lärdom att dra från Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina är att motståndskraften hos befolkningen är en avgörande faktor för hur ett land förmår att försvara sig och hålla ihop under en allvarlig kris eller i yttersta fallet, krig.
Vi befinner oss i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge och försvaret måste växa i snabb takt men också över en längre tid. Genom att totalförsvarskunskap införs i skolan lägger man grunden för en befolkning som är som är insatt och intresserad av landets totalförsvar och förhoppningsvis också i att fler tar anställning inom olika delar av totalförsvaret.
Totalförsvarskunskap skulle alltså kunna ha en engagerande och drivande roll i ett läge där kompetensförsörjning är kritisk för att kunna växa i den takt som krävs för att hinna rusta upp och stärka vår totala försvarsförmåga.
Skoltiden ska förbereda unga för ett liv i det svenska samhället. Skolan måste i takt med att samhället utvecklas och att nya samhällsfrågor blir relevanta uppdatera sin läroplan. Totalförsvaret är en särskild angelägenhet för hela landet och grundskolan bör således inkluderas i beredskapen.
Katarina Tolgfors (M) |
Marie Nicholson (M) |