Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att förbättra möjligheten till samhällsbyggnadsutbildningar i Stockholm-Mälardalsregionen och tillkännager detta för regeringen.
Bristen på arbetskraft inom samhällsbyggnad fortsätter vara en storregional och nationell utmaning. Åtgärder behöver vidtas för att möta utvecklingen. Även om tillväxten och bostadsbyggandet minskar råder en stor brist på arbetskraft inom samhällsbyggnad. På sikt är såväl investeringsbehoven som åldersavgångarna stora vilket innebär risk för stor kompetensbrist, inte minst när konjunkturen vänder. I Stockholm-Mälarregionen, där nya spår, farleder och vägar byggs och planeras utifrån regeringens infrastrukturproposition, märks kompetensbristen redan nu. Efterlängtade infrastrukturprojekt tvingas skjutas på framtiden på grund av att det saknas allt från anläggningsarbetare till civilingenjörer.
Förutom drabbade företag och unga som inte matchats för jobb beräknar Mälardalsrådet att bristen på kompetens kostar samhället upp till 25 miljarder kronor under en tioårsperiod. Till det kommer uteblivna skatteintäkter på 5–9 miljarder kronor samt ytterligare kostnader när projekt försenas.
För att lösa kompetensbristen behövs en förbättrad möjlighet till samhällsbyggnadsutbildningar i Stockholm-Mälarregionen. Studier från Mälardalsrådet har visat att utbildningar inom bristyrken behöver erbjudas regionalt, nära bristmarknaden, för att säkra den regionala kompetensförsörjningen. För att Stockholm-Mälarregionen ska fortsätta växa behöver ambitionerna för framtidens infrastruktur matchas med en förbättrad möjlighet till samhällsbyggnadsutbildningar.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|
Fredrik Ahlstedt (M) |
Anna af Sillén (M) |