Motion till riksdagen
2024/25:257
av Josef Fransson (SD)

Översyn av brottsrubriceringen våldtäkt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av huruvida det allmänna rättsmedvetandet och juridikens omfattning av begreppet våldtäkt ligger i paritet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våldtäkt, i dess ursprungliga betydelse, är att man med våld, eller hot om våld, till­tvingar sig en sexuell handling. Med tiden har begreppet breddats till exempel genom att omfatta personer i en särskilt utsatt situation. I och med den så kallade samtyckes­lagen som infördes 2018 har våldtäktsbegreppet breddats ytterligare till att inom juridiken omfatta allt fler gärningar. Antalet våldtäktsdomar, utom grov våldtäkt som ligger stabilt, har därigenom ungefär fördubblats. Till detta har det även tillkommit domar i den nya brottskategorin ”oaktsam våldtäkt”.

Redan när den nya så kallade samtyckeslagstiftningen utreddes uttrycktes farhågor från jurister och samhällsdebattörer där man varnade för godtycke. Lagrådet sågade förslaget men lagen röstades ändå igenom.

Rättsfall som uppmärksammats medialt visar att man nog med fog kan påstå att det finns ett glapp mellan vissa fällande domar för våldtäkt och det allmänna rätts­medvetandet kring begreppet våldtäkt. Unga människor, kanske utan erfarenhet av sexuella relationer, kan utan uppsåt begå ett misstag för att det inte finns ett uttryckligt samtycke, för att sedermera finna sig dömda till minimistraffet tre års fängelse och ett par hundra tusen i skadestånd. Utöver detta finns en överhängande risk att personen för alltid är socialt dömd som en våldtäktsman.

Jag menar att det behövs en översyn av huruvida det allmänna rättsmedvetandet och juridikens omfattning av begreppet våldtäkt verkligen ligger i fas. Kanske behövs fler brottskategorier vad gäller sexualbrott. Kanske bör brottsrubriceringen ”Oaktsam våldtäkt” heta något annat. Kanske bör man helt skrota samtyckeslagen efter en utvärdering. Undertecknad är i alla fall utfallet visar att något måste göras.

 

 

Josef Fransson (SD)