Motion till riksdagen
2024/25:2546
av Boriana Åberg (M)

Brottsvinster som inte har förverkats


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över lagstiftningen som reglerar förverkande av brottsvinster, i fall där åklagaren inte har yrkat på förverkande av brottsvinster ska dessa skönbeskattas av Skatteverket, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Upprördheten blev på rimliga grunder stor när förvaltningsrätten beslutade att en man, dömd till livstidsfängelse för spioneri, slipper betala skatt för de stora summor pengar han har mottagit från främmande makt för sina ”tjänster”.

Enligt lagmannen vid förvaltningsrätten i Stockholm har den praxis som Högsta Förvaltningsdomstolen etablerat inte gett ett tydligt svar på ”hur man från inkomstskattesynpunkt ska se på det aktuella fallet”, och eftersom ” brottet inte har utgjort ett led i en legal verksamhet kan inte inkomsterna beskattas”.

Grunden måste självklart vara att alla former av brottsvinster ska förverkas. Men ibland förekommer det att så inte sker, av processuella skäl, eller annan anledning. När förverkande, undantagsvis, inte sker måste rimligen de inkomster som den brottsliga verksamheten gett upphov till vara möjliga att beskatta.

 

Det är illa nog att brottsvinsten i det aktuella fallet inte förverkats. Men att en person som under flera år infiltrerat Säkerhetspolisen och den militära säkerhetstjänsten, och därigenom åsamkat Sverige och det svenska folket stor skada, ska kunna behålla brottsvinsterna obeskattade, samtidigt som människor som utför hederligt arbete tvingas betala stora belopp i skatt, är direkt stötande.

Att brottsvinster i dessa sällsynta fall beskattas innebär på inget vis att samhället legitimerar den brottsliga verksamheten, utan ska ses som ett sätt att hantera den olyckliga omständighet som inträffar då brottsvinsten inte förverkas.

 

 

 

 

 

Boriana Åberg (M)