Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att reformera regelverket för a‑kassan så att personer som självmant säger upp sig utan särskild anledning inte ska ha rätt till ersättning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Arbetslöshetskassan eller som det vanligen kallas A-kassan är en försäkring som ger ersättning vid arbetslöshet. Det finns 24 arbetslöshetskassor i Sverige och medlemskapet kostar cirka 150 kronor i månaden (i praktiken ännu lägre eftersom a-kasseavgiften är avdragsgill i inkomstdeklarationen). För att vara berättigad till ersättning från A-kassan ska man ha arbetat i minst 6 månader, 60 timmar per kalendermånad under det senaste året. Det krävs också medlemskap i en A-kassa i minst 12 månader. Även kortare medlemstid tid ger rätt till A-kassa med max 510 kr/dag. Ersättningen från A-kassan är pensionsgrundande.
Meningen med en försäkring är att den ska utgöra skydd vid händelser som man själv inte rår över, och då kunna utge kompensation. Med nuvarande regelverk kan en person få ersättning även när denne själv säger upp sig utan särskilda skäl. Detta innebär i praktiken en möjlighet att med minimala ansträngningar få 300 dagar betald ledighet. Uppgifter från tankesmedjan Timbro visar att A-kassorna mellan åren 2018 och 2022 betalade över åtta miljarder kronor till personer som själva hade valt att avsluta sin anställning utan särskilda skäl.
Självklart ska en person som har förlorat sitt jobb ha en trygghet och inte behöva oroa sig för ekonomin medan man söker ett nytt jobb, men systemet ska inte kunna missbrukas. Därför bör endast personer som har förlorat jobbet ha rätt till A-kassa, inte de som själva väljer att avsluta sin anställning. På det sättet stärks arbetslinjen och skattebetalarnas pengar värnas.
Boriana Åberg (M) |
|