Enligt Skolverket saknade cirka 17 900 elever behörighet till gymnasieskolan hösten 2024. Årligen hindras ungefär var sjunde elev från att läsa vidare på ett nationellt gymnasieprogram. För att bygga ett starkt Sverige och klara framtidens utmaningar krävs mer än spärrar. Vi behöver ompröva betygssystemet och ge lärare möjlighet att fokusera på undervisning.
Det finns studier som visar att dagens betygssystem har flera negativa effekter. Betyget F kan stänga många vägar för eleven och hindra unga att förverkliga sina drömmar. Det är väl belagt att den hårda godkäntgränsen bidrar till utslagning och psykisk ohälsa. Dessutom styrs skolor till att sätta in resurser sent snarare än tidigt.
Utslagning av unga ökar deras beroende av samhället och de blir lättare för kriminella gäng att rekrytera. Vi måste ställa tydliga krav på unga vuxna samtidigt som vi ger dem verktyg för att bidra till samhället. Stängda dörrar löser ingenting och regeringen bör tillsätta en översyn av betygssystemet med bred parlamentarisk förankring som omfattar den hårda godkäntgränsen, betyget F, utformningen av de betygskriterier som avgör betygsstegen samt behörighetsreglerna till gymnasieskolan.
Lena Hallengren (S) |
|