Motion till riksdagen
2024/25:2444
av Anna-Caren Sätherberg m.fl. (S)

Stark besöksnäring stärker Sverige


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka besöksnäringen för ett starkare Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har fantastiskt mycket att erbjuda den som besöker oss. Våra många destinationer är fyllda av fantastisk natur, god mat, kultur och evenemang i världsklass. Mängder av turister får varje år uppleva det fantastiska som är våra fjäll och sjöar, vår skärgård, städer och alla andra fantastiska delar av Sverige. Besökarna kommer från andra länder, andra delar av vårt land eller från det egna närområdet. Den nya trenden ”Coolcationing” med önskan om lite normalare temperaturer gör att fler upptäcker fördelar med en Sverigesemester.

Turism stärker Sveriges varumärke och attraktivitet som land. Satsningar på Visit Sweden ökar vår synlighet. En positiv bild av Sverige främjar investeringar, export och attraherande av talanger. Besöksnäringen bidrar till arbetstillfällen, skatteintäkter och exportvärde och det finns en stor potential att öka tillväxten inom denna sektor i Sverige.

Besöksnäringen är full av hårt arbetande entreprenörer och personal, små och stora företag som tar tillvara och utvecklar sin by, sin tätort och sin stad. För att fortsätta den positiva utveckling som besöksnäringen sett under de senaste decennierna krävs en mer sammanhållen politik. Besöksnäringen har stor potential men riskerar att hämmas av brist på kapital, infrastruktur och kompetens.

Ett av de största hindren för expansion bland företag inom besöksnäringen är brist på tillgängligt kapital. Besöksnäringen består till stor del av små företag, geografiskt bundna till områden i Sverige som generellt har en lägre tillgång till kapital. Det finns gott om exempel där kreditinstitut sagt nej även i situationer där företag kunnat påvisa stora offentliga stöd. Tillgång till kapital i tidiga skeden är många gånger av avgörande betydelse för besöksnäringen. Det är därför av största vikt att samhället hjälper investeringsvilligt kapital att hitta rätt till de många ofta relativt små investeringar som efterfrågas inom besöksnäringen.

Besöksnäringen upplever dessutom i stor utsträckning att branschen inte träffas lika väl av olika stödåtgärder som exempelvis industrin. Förutsättningar för offentligt stöd måste utformas för att även effektivt stödja turistföretags utveckling.  Arbetet med regelförenklingar för näringslivet i allmänhet och besöksnäringen i synnerhet måste intensifieras.

Tillgången av god infrastruktur är av yttersta vikt för besöksnäringens möjlighet att utvecklas och växa. Utbyggnad av vägar, järnvägar och bättre flygförbindelser ökar tillgängligheten, vilket är en nödvändig förutsättning för branschen. Dagens besöksnäring kräver internetförbindelse med hög kapacitet och telefoni som fungerar i hela landet. Framtidens resande kommer att förändras men efterfrågan på möjlighet att arbeta och kommunicera på distans kommer ständigt att öka. All resurstilldelning till infrastrukturinvesteringar bör utgå från den samlade efterfrågan på tjänsten från boende, näringsliv och resande.

Naturturism är en global marknad där efterfrågan stadigt har ökat över de senaste åren. Allt fler hittar ut i vår underbara natur och väljer exempelvis att vandra på våra leder i fjällen, besöka våra nationalparker och naturreservat. Det är glädjande att fler upptäcker vår naturskatt men det medför också ett ökat slitage. De vill inte mötas av igenbommade dass, havererade vandringsleder och skräpiga fjälltoppar. Därför är det viktigt att öka resurserna till skötsel och åtgärder av vår värdefulla natur. 

 

 

Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Peter Hedberg (S)

Helén Pettersson (S)

Kristoffer Lindberg (S)

Ida Karkiainen (S)

Marie Olsson (S)