Motion till riksdagen
2024/25:2419
av Oliver Rosengren (M)

Ökad säkerhet vid batterianvändning i hemmet med grön sotare och batteriregister


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa en kontrollfunktion för installation av batterier och solceller och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa ett register över batteriinstallationer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fler svenska hushåll ser möjligheter att minska sina energikostnader och bidra till minskade utsläpp. Det finns idag ungefär 250 000 solcellsanläggningar i Sverige[1]. En majoritet av dessa är små anläggningar som drar in små mängder, under 20 kW. Det är en positiv utveckling som bidrar till ökad produktion av fossilfri el och sänker kostnaderna för enskilda hushåll, men det är oerhört viktigt att även riskerna beaktas. Priset på solpaneler och tillhörande batterier globalt har sjunkit med 90 procent det senaste decenniet, och blir både billigare och mer effektiva för varje år[2].

 Eftersom staten subventionerar utbyggnaden finns alla möjligheter att både ge råd och ställa krav. Den höga spänningen i solceller innebär förhöjd brandrisk och risk för strömgenomgång. Konsekvenserna av en brand blir potentiellt mycket allvarligare om det finns ett batteri i byggnaden, såväl för de boende och deras grannar som för räddningstjänsten.

 Trots att inköpen av solceller till villor och andra mindre solcellspaket minskat något jämfört med rekordåret 2023 är installationsakten fortfarande dubbelt så stor som 2022[3], med en allt större kunskap kring solpaneler, samt vilja hos både företag och privatpersoner att bidra till klimatomställningen, råder det inga tvivel om att mängden installationer kommer fortsätta var höga. Därför är det hög tid att vi agerar nu. Det behövs kontroll av att installationerna håller hög kvalitet och inte slits eller åldras på ett farligt sätt med tiden, på samma sätt som redan görs med exempelvis skorstenar, där det finns lagstadgat krav på besiktning.
 Nollvisionen för bränder i bostäder antogs som en nationell strategi i Sverige år 1999 i syfte att minska antalet dödsfall och skador till följd av bostadsbränder till noll[4]. Det finns i dag ingen statistik som tydligt visar att solceller, husbatterier eller laddboxar i sig ger upphov till fler bränder, däremot får de bränder som uppstår större konsekvenser. Erfarenheter från andra EU-länder visar att det framför allt är brister vid installationen som orsakar fel i det korta perspektivet, medan kunskapen om riskerna på längre sikt är bristande. Förekomsten av statligt stöd som ställer krav på att installationen är rätt utförd av behöriga elektriker bidrar i sig till att minska risken för felaktiga installationer.

 Farorna med solcells- och batterianläggningar av varierande kvalitet uppstår inte främst när de är nya, utan kommer sannolikt att visa sig först på sikt. En möjlighet är därför att införa en ”grön sotare” som regelbundet kontrollerar både solceller och batterilager, i kombination med krav på att alla anläggningar registerförs.

Referenser

Brandskyddsföreningen, (2021). Så ska färre dö i bränder.

Svensk Solenergi, (2024). Installerad Solkraft.
Svensk Solenergi, (2024). Prognos för antal installationer 2024

Our World in Data, (2024). Solar panel prices have fallen by around 20% every time global capacity doubled

 

 

Oliver Rosengren (M)

 

 


[1] Svensk Solenergi (2024)

[2] Our world in data (2024)

[3] Svensk Solenergi (2024)

[4] Brandskyddsföreningen (2021)