Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hur massflyktsdirektivets upphörande skulle påverka ukrainare som bor och verkar i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
Som en effekt av Rysslands angrepp på Ukraina har cirka 50 000 ukrainare flytt till Sverige och fått uppehållstillstånd i enlighet med massflyktsdirektivet. Av dessa har 8 500 valt att återvända när den ukrainska armén klarade av att stabilisera läget. Kvar i Sverige finns drygt 40 000 ukrainare som påverkas av massflyktsdirektivet. Dessa personer har börjat rota sig i Sverige och många har fått både utbildning och jobb.
Det är dock väldigt oklart för ukrainare, civilsamhället, företag och kommuner vad som kommer att hända när direktivet inte längre förlängs. Enligt Migrationsverket gäller följande information:
Vad ska personer som har skydd enligt massflyktsdirektivet göra efter 4 mars 2025? Kan massflyktsdirektivet förlängas ytterligare om kriget i Ukraina fortsätter?
EU har bestämt att massflyktsdirektivet ska förlängas till 4 mars 2026. Innan dess kommer du att få information om vad du kan göra när ditt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet slutar gälla.
Personer som har tillfälligt skydd som gäller till 4 mars 2025 kommer att få information när det är dags att ansöka om förlängt uppehållstillstånd i början av 2025.
Samt:
Kan en person med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet få permanent uppehållstillstånd efter tre år om hen kan försörja sig själv?
Nej, tiden med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i Sverige kan inte leda till permanent uppehållstillstånd.
Vi har alltså 40 000 personer i Sverige som redan är etablerade och som om EU beslutar att direktivet inte längre gäller skall lämna landet. Detta kommer att få stora konsekvenser på de arbetsplatser där dessa personer redan är etablerade och många har även bildat familj i Sverige och en del barn har även fötts här.
Kommande lagstiftning gör att personer som kommer till Sverige inte kan ”byta spår”, vilket innebär att de inte heller får möjlighet att söka uppehållstillstånd utifrån exempelvis jobb, studier eller äktenskap. Regeringen måste förtydliga vad som kommer att gälla för alla de tusentals ukrainare som nu etablerar sig i Sverige när massflyktsdirektivet upphör att gälla.
Magnus Jacobsson (KD) |
|