Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga nya åtgärder som säkerställer konkurrenskraftiga och tillgängliga flygtransporter till Gotland och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är ett avlångt land där människor och företag är beroende av goda kommunikationer, såväl i glesbygd som i stad. Det är med goda kommunikationer vi för platser och människor närmare varandra, samtidigt som vi skapar förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt. Tillsammans med bil- och tågtrafiken är inrikesflyget en viktig komponent i mixen av transportmedel. Allra viktigast är flyget för Gotland, som inte har någon möjlighet att ta tåg till övriga delar av landet.
Gotland är en unik och betydelsefull del av Sverige med ett rikt kulturellt och historiskt arv. Som ö-region är Gotland särskilt beroende av tillgängliga och pålitliga transportförbindelser med fastlandet för att säkerställa människors tillgång till arbete, utbildning, vård och andra samhällstjänster.
Konkurrenskraftiga flygförbindelser är avgörande för Gotlands näringsliv. Företag på ön behöver effektiva transportmöjligheter för att kunna bedriva handel, attrahera investeringar och delta i nationella och internationella marknader. Besöksnäringen, en av Gotlands viktigaste näringsgrenar, är direkt beroende av tillgängliga och prisvärda flygtransporter för att locka besökare året runt.
Tillgängliga flygförbindelser underlättar också rörligheten för arbetskraft mellan Gotland och fastlandet. Det möjliggör för gotlänningar att pendla till jobb och utbildningar som inte finns på ön, samt möjliggör för Gotland att attrahera till bristyrken. Det utbytet bidrar till att minska kompetensbristen och främjar regional utveckling.
Snabba och pålitliga flygtransporter är dessutom kritiska för att säkerställa tillgång till specialiserad sjukvård som inte finns tillgänglig på ön. Det är även viktigt för andra samhällstjänster, såsom akuta insatser och leverans av viktiga förnödenheter. Det behöver knappt nämnas att effektiva flygförbindelser spelar en vital roll i krissituationer, exempelvis vid naturkatastrofer eller andra nödlägen där snabb evakuering eller leverans av hjälpinsatser är nödvändiga.
Det sägs emellanåt att inrikesflyget är en enkel sak att ersätta, när man från nationellt håll kommer med förslag som ska få Sverige att nå sina klimatmål. Men genom att främja konkurrens och innovation inom flygtransporter kan mer miljövänliga och hållbara alternativ utvecklas, utan att flyglinjer behöver läggas ned. Det är viktigt att minska flygets klimatpåverkan och uppnå nationella miljömål, men det görs bäst med nya bränslen – inte genom att lämna Gotland och perifera platser åt sitt öde.
Flygmarknaden är i ständig förändring, och inför hösten 2024 meddelar två aktörer på den svenska flygmarknaden att man kommer inleda ett samarbete där mycket trafik samlas på Arlanda flygplats. Det kan vara rätt beslut av aktörerna, som agerar utifrån ett marknadsperspektiv, men för Gotland är det avgörande att priserna på biljetter hålls nere och att tillgängligheten till Stockholmsregionen inte försämras. Det görs bäst genom att flera bolag trafikerar Gotlandslinjen, men om detta inte blir fallet – trots regeringens ansatser för en konkurrenskraftig flygmarknad genom bland annat slopad flygskatt – så behöver nya lösningar övervägas för att säkra Gotlands tillgänglighet.
För att säkerställa Gotlands fortsatta utveckling och integration med resten av landet är det nödvändigt att regeringen vidtar åtgärder för att garantera konkurrenskraftiga och tillgängliga flygtransporter mellan ön och fastlandet. Detta kan innefatta ekonomiska incitament, investeringar i infrastruktur och stöd för hållbara transportlösningar, eller andra långsiktiga lösningar. Detta bör ges regeringen till känna.
Jesper Skalberg Karlsson (M) |
|