Förslag till riksdagsbeslut
Den pågående konflikten mellan Israel och Palestina har skapat ett omfattande mänskligt lidande som kräver omedelbara och samordnade insatser för att skydda civilbefolkningen och främja en hållbar fred. En omedelbar vapenvila i Gaza är avgörande för att stoppa det pågående våldet och möjliggöra att humanitär hjälp når de mest utsatta. Det humanitära biståndet måste ökas för att lindra den akuta nöd som råder, och Sverige bör agera kraftfullt för att säkerställa att hjälpen når fram.
Den 24 maj 2024 fattade Internationella domstolen (ICJ) ett betydande beslut i fallet "South Africa v. Israel" angående Israels militära insatser i Gaza, specifikt i Rafah. I sitt beslut beordrade ICJ Israel att omedelbart avbryta sin militära operation i Rafah och att dra tillbaka sina styrkor från området. För att säkerställa att internationell rätt följs och för att upprätthålla EU:s engagemang för mänskliga rättigheter och fred, bör Sverige driva på för att EU pausar sina handelsavtal med Israel tills landet efterlever ICJ:s beslut.
Det är nödvändigt att kräva att alla som hålls som gisslan friges ovillkorligen och omedelbart, då detta är en grundläggande kränkning av internationell humanitär rätt. Det är också angeläget att Sverige stödjer oberoende utredningar av de folkrättsbrott som har begåtts under konflikten och verkar för att de ansvariga ställs inför rätta. Samtidigt bör Sverige omedelbart upphöra med all vapenhandel med både Israel och Palestina under den pågående konflikten för att inte bidra till fortsatt våld och eskalering.
Fredssamtal mellan Israel och Palestina måste återupptas med siktet fast inställt på en tvåstatslösning, där Jerusalems delade status respekteras och staden fungerar som huvudstad för båda folken. En rättvis och varaktig fred kräver också att Israel avbryter sin ockupation och blockad av Palestina, inklusive Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza. Dessa åtgärder är centrala för att uppnå fred och säkerhet i regionen.
Situationen i Palestinakonflikten är dyster, och extremister har ett avsevärt, för att inte säga dominerande, inflytande. Gaza är i dag en plats där palestinier lever under outhärdliga förhållanden. Hamas är en terroriströrelse, född ur extrema omständigheter och vars mål vi inte delar. Hamas kontroll över Gazaremsan har inte främjat demokrati och fred. Västbanken kontrolleras av den palestinska myndigheten. Som ett resultat av ockupationen har palestinska myndigheten svårt att möta befolkningens behov, vad gäller exempelvis tillhandahållande av samhällstjänster. Den politiska friheten brister, liksom befolkningens förtroende för det offentliga. Det är hög tid att nationella val hålls i Palestina. Barn och unga saknar framtidstro och det råder hög arbetslöshet. Den palestinska regeringens reformprogram inkluderar både rättsliga, sociala och ekonomiska reformer och behöver Sverige och omvärldens stöd.
I den israeliska politiken driver högernationalistiska och religiösa partier landet i fel riktning. Det är viktigt att Israel omedelbart upphör med kollektiv bestraffning, godtyckliga arresteringar, administrativa frihetsberövanden och överdrivet våld mot palestinier. Dessa handlingar förvärrar situationen, skapar hat och underminerar möjligheterna till en fredlig lösning. Vidare måste den illegala bosättningspolitiken omedelbart upphöra, då den utgör ett allvarligt hinder för fred och ett brott mot internationell rätt.
De systematiska rivningarna av palestinska hem, jordbruksmark och infrastruktur måste stoppas, eftersom dessa handlingar ytterligare försvagar det palestinska samhället och försvårar en fredlig lösning. Det våld som illegala bosättare riktar mot palestinier på Västbanken och i Östra Jerusalem är en allvarlig kränkning av deras mänskliga rättigheter och måste omedelbart upphöra. Sanktioner mot dessa bosättare är ett viktigt verktyg för att motverka fortsatt våld.
Sverige bör också arbeta för att EU ser över sina handelsavtal med Israel för att förhindra att handel med varor producerade i de illegala bosättningarna på ockuperade områden fortsätter. Sverige kan och måste bidra till att skapa förutsättningar för en rättvis och hållbar fred, som respekterar internationell rätt och säkerställer rättvisa för alla parter i konflikten.
Dzenan Cisija (S) |
|
Annika Strandhäll (S) |
Johanna Haraldsson (S) |
Kadir Kasirga (S) |
Louise Thunström (S) |
Ola Möller (S) |
Marianne Fundahn (S) |
Peter Hultqvist (S) |
Yasmine Bladelius (S) |
Joakim Sandell (S) |
|