Förslag till riksdagsbeslut
Sedan mars 2018 har barnbidraget stått stilla på 1 250 kronor, trots den ökande inflationen och de stigande levnadskostnaderna. För många barnfamiljer innebär detta en alltmer pressad ekonomi, och det är hög tid att vi ser över och höjer barnbidraget. Att inte justera barnbidraget är inte bara oacceptabelt, det är ett hån mot de barnfamiljer som kämpar varje dag för att få ekonomin att gå ihop.
Den senaste tidens inflation har påverkat hushållens ekonomi på flera sätt. Matpriser, boendekostnader och andra grundläggande utgifter har ökat markant, vilket har gjort det svårare för många familjer att ge sina barn en trygg och stabil uppväxt.
Enligt statistik från olika organisationer har barnfattigdomen ökat, vilket understryker behovet av en starkare ekonomisk stödstruktur.
Ett oförändrat barnbidrag innebär att många barnfamiljer får svårare att möta sina dagliga behov. Detta kan leda till att barnens livskvalitet påverkas negativt, vilket kan få långsiktiga konsekvenser för deras utveckling och hälsa.
Att höja barnbidraget är ett konkret steg för att motverka barnfattigdom. Genom att justera beloppet till en nivå som bättre återspeglar dagens kostnader kan vi ge barnfamiljer det stöd de behöver.
Vi behöver även indexera barnbidraget och införa en automatisk justering av barnbidraget baserat på inflation. Detta skulle säkerställa att bidraget alltid ligger i linje med levnadskostnaderna. Då slipper barnfamiljer vara beroende av vem som har den politiska makten i landet.
En höjning av barnbidraget är inte bara en ekonomisk nödvändighet för många barnfamiljer utan även en moralisk skyldighet. Barn är vår framtid, och vi måste se till att de har de bästa möjliga förutsättningarna för att växa upp i en trygg och stabil miljö. Att investera i våra barn genom att höja barnbidraget är en investering i samhällets framtid. Det är dags för oss att agera och se till att barnfamiljer får det stöd de så väl behöver.
Jamal El-Haj (-) |
|