Förslag till riksdagsbeslut
Nikotinberoende är ett allvarligt folkhälsoproblem som orsakar omfattande lidande och kostnader för samhället. Trots att andelen rökare har minskat i Sverige de senaste decennierna, är användningen av andra nikotinprodukter, som snus och e-cigaretter, fortfarande hög, särskilt bland unga. För att skydda framtida generationer från nikotinberoende och dess negativa hälsoeffekter är det nödvändigt att vidta kraftfulla åtgärder.
En av de mest effektiva metoderna för att minska attraktionskraften hos nikotinprodukter, särskilt bland ungdomar, är att införa standardiserade och neutrala förpackningar. Forskning från länder som Australien och Storbritannien visar att sådana åtgärder minskar tobaksanvändningen genom att göra produkterna mindre attraktiva och därmed mindre benägna att locka nya användare.
En annan åtgärd som har visat sig vara effektiv är att successivt sänka nikotinhalten i alla tobaksprodukter. Detta har som syfte att minska beroendet och göra det lättare för användare att sluta. Nya Zeeland har varit en föregångare på detta område och har implementerat åtgärder för att kraftigt minska nikotinhalten i cigaretter och andra tobaksprodukter.
En stor anledning till att nikotinprodukter, särskilt e-cigaretter och snus, är attraktiva för ungdomar är smaksättningen. Smaker som frukt, godis och mint maskerar den naturligt bittra smaken av nikotin, vilket gör produkterna mer tilltalande för unga och bidrar till att de börjar använda dessa produkter. Ett förbud mot smaksättning skulle minska denna attraktionskraft och därmed minska antalet unga som börjar använda nikotinprodukter. Länder som USA har redan infört liknande förbud mot smaksättning av e-cigaretter, vilket har visat sig vara ett effektivt steg i att minska ungdomars användning.
Joakim Järrebring (S) |
|
Paula Örn (S) |
Kenneth G Forslund (S) |