Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om övergivna och nedskräpande båtvrak på allmän mark och tillkännager detta för regeringen.
Det finns ett stort antal övergivna och nedskräpande båtar på kommunal mark runt om i landet. Exakt hur många de rör sig om är omöjligt att säga men man ser dem ofta runt sjöar och ovanför havskusten. Riskerna med övergivna båtar i naturen är många. Det finns risk för miljöskador och risk för skador på djur och människor. Och det är nedskräpande och ser väldigt tråkigt ut.
Nuvarande lagstiftning gör det svårt att ta hand om övergiven och nedskräpande egendom så som övergivna båtar. Svenska Båtunionen vittnar om att det förekommer en oklar ansvarsfördelning. Det är svårt att utläsa om det är kommunen eller länsstyrelsen som bär ansvaret vilket bidrar till en stor och kostsam byråkrati för att avgöra vem som ska ta hand om en övergiven båt på land. Det borde övervägas att tydliggöras i lagstiftningen att kommunen får ansvar för att omhänderta övergivna båtvrak på land för att underlätta ansvarsfördelningen. Det skulle kunna göras genom ett tillägg i befintlig lagstiftning, tex i Lagen 1982:129 om flyttning av fordon. Där det behöver bli en tydligare skrivning om kommuners ansvar och befogenheter att agera.
Glädjande är att Havs- och vattenmyndigheten avsatte 4 mkr för 2024 för att skrota övergivna båtar. Dessvärre räcker det endast till att skrota ca. 500 fritidsbåtar och många många fler övergivna båtvrak finns kvar.
Genom att se över möjligheterna för en förtydligande om ansvarsfördelningen mellan länsstyrelser och kommuner bör arbetet med skrotning av övergivna båtar underlättas och havs- och vattenmyndighetens medel skulle kunna användas mer effektivt. Riksdagen bör därför ställa sig bakom det som anförs i motionen.
Johanna Rantsi (M) |
|