Förslag till riksdagsbeslut
Sexuella övergrepp är oacceptabelt, inte minst när det sker mot personer som inte kan försvara sig. All verksamhet där arbetstagare möter personer i särskilt utsatta grupper bör omfattas av att arbetsgivare kontrollerar utdrag ur belastningsregistret innan en anställning påbörjas för att upptäcka särskilt allvarligt brott.
Idag sker detta i vid arbete i skola och barnomsorg samt vid arbete med barn med funktionsnedsättning (LSS) vilket är bra men även där kan utvecklas. I vårt samhälle har vi däremot fler grupper av människor som är i särskilt utsatt situation och av olika anledningar. För att nämna några så kan det handla om personer som lider av demens eller andra sjukdomar som försämrar minnet eller leder till ökad oro och personlighetsförändring. Personer som i högsta grad bör skyddas. Tyvärr förekommer det fall av sexuella övergrepp och andra brott mot äldre inom äldrevård utfört av anställd personal. Hur stort mörkertalet är av denna typ av brott kommer vi aldrig få reda på. Men att kräva utdrag ur belastningsregistret för att få jobba inom viss verksamhet för äldre kan minska risken att fel personer får anställning inom sådan verksamhet.
Därför borde alla som erbjuds anställning i verksamheter där den anställde har direktkontakt med personer i särskilt utsatta grupper genomgå en registerkontroll där allvarliga brott redovisas ur brottsregistret.
Idag inhämtas endast registeruppgifter ur det svenska belastningsregistret samt för medborgare i ett annat EU-land även uppgifter från det landets belastningsregister. För personer som är medborgare i, eller har vistats i, ett land utanför EU innebär det att uppgifter om allvarliga brott som personen är dömd till i länder utanför EU inte visas i en registerkontroll. Trygghet ska värnas och därför bör registerkontrollen utökas till att gälla alla länders belastningsregister eller motsvarande där sådant finns att tillgå samt omfatta även pågående anställningar. För arbetsgivare borde också ges möjlighet att kontinuerligt kunna begära ut uppgifter ur brottsregister för att kunna upptäcka eventuella brott som skett under den anställdes pågående anställning. Allt för att kunna identifiera personer som uppenbart kan vara olämpliga att arbeta med personer i särskilt utsatta grupper.
Riksdagen bör ställa sig bakom det som anförs i motionen om att stärka registerkontrollen för dem som arbetar med personer i särskilt utsatt ställning.
Johanna Rantsi (M) |
|