Motion till riksdagen
2024/25:2129
av Sanna Backeskog m.fl. (S)

Grisars rätt till ett värdigt liv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av grisars rätt till en bra djurvälfärd och att utföra naturliga beteenden och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en utfasning av koldioxidbedövning av slaktsvin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Griskött är det populäraste köttet i Sverige följt av nötkött och fågelkött. Varje år slaktas runt 2,5 miljoner grisar i Sverige. Bara under jul säljs runt 5 500 ton skinka och varje år äter vi drygt 30 kilo griskött per person, enligt Naturskyddsföreningen. Ungefär en fjärdedel av grisköttet vi äter är importerat. Endast runt två procent kommer från ekologiska gårdar.

Enligt svensk lagstiftning ska djur behandlas väl och inte utsättas för onödigt lidande. Ändå förekommer det flera företeelser inom grisuppfödningen som inte är djurvänliga och i många fall rent plågsamma för djuren. Det är inte värdigt. Om människan ska hålla djur för sin egen vinnings skull måste det säkerställas att djuren får leva ett gott liv, fritt från lidande och med möjlighet att utföra naturliga beteenden. 

 

Den svenska grisen får vanligtvis aldrig vistas utomhus. Den får heller inte böka i jorden efter mat. En av grisens starkaste drivkrafter är att leta efter mat. Grisar vill tillbringa stor del av dagen med trynet i marken. Det är också nyfikna och pigga djur som vill utforska sin omgivning. Svenska grisar får vanligtvis böka i strö på golvet inomhus, vilket inte alls är samma sak som att böka i lera och jord. När djur inte får utföra sina naturliga beteenden kan stressymptom och beteendestörningar uppstå. Grisar kan till exempel börja bita på varandras svansar och öron – vilket så klart är smärtsamt.

I dag bedövas de flesta grisar innan slakt med hjälp av koldioxid innan själva avlivningen sker, gasningen pågår i flera minuter. Gasen orsakar grisen smärta och dödsångest. Den kämpar för att ta sig ut och vill fly för sitt liv. Metoden är kraftigt ifrågasatt och mindre plågsamma metoder har efterfrågats från både forskare och veterinärer.

Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Det borde vara vår främsta konkurrensfördel. Ändå förekommer alltså plågsamma uppfödnings- och slaktmetoder. Det borde vi göra något åt och det bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

 

Sanna Backeskog (S)

 

Patrik Lundqvist (S)

Linnéa Wickman (S)

Kristoffer Lindberg (S)