Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att gymnasieelevers CSN-bidrag inte ska påverka andra ekonomiska stöd som bostadsbidrag, flerbarnstillägg och förlängt underhållsstöd och tillkännager detta för regeringen.
Idag kan en familjs bostadsbidrag påverkas om en gymnasieelev, som är över 18 år, får sitt CSN-bidrag indraget av olika skäl. Detta innebär att familjen kan få ett reducerat bidrag för boendet. Minskningens omfattning beror på faktorer som hushållets sammansättning, bidragsgrundande inkomst, bostadskostnaden och bostadens storlek.
När en vårdnadshavare ansöker om bostadsbidrag bör en gymnasieelevs CSN-bidrag inte påverka vårdnadshavarens rätt till detta stöd. Om en elev uteblir från lektioner eller inte deltar i idrottsaktiviteter under en kort period, bör detta inte resultera i att vårdnadshavaren straffas ekonomiskt. För eleven innebär ogiltig frånvaro redan konsekvenser genom att CSN-bidraget dras in under denna tid.
Det är således orimligt att minska bostadsbidraget på grund av indraget CSN-bidrag. CSN-bidraget är avsett för elevens studier och bör inte betraktas som en generell inkomst för hela familjen under gymnasieåren. En minskning av bostadsbidraget på grund av detta skapar en oproportionerlig ekonomisk börda för familjer som redan är ekonomiskt utsatta. Hela CSN-bidraget dras in när en gymnasieelev har fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad, vilket ytterligare förvärrar situationen.
Det är centralt att skilja mellan elevens närvaro och vårdnadshavarens rätt till ekonomiskt stöd. Om en gymnasieelev förlorar sitt CSN-bidrag under en kortare period av olika skäl, bör detta inte medföra negativa konsekvenser för familjens övriga ekonomiska stöd. Elevens frånvaro kan ha flera orsaker, inklusive faktorer relaterade till elevens hemförhållanden. Att en elevs frånvaro leder till ekonomiska sanktioner för familjen kan förvärra elevens situation ytterligare. Det gör att elever inte kan fokusera på sina studier utan behöver oroa sig för familjens ekonomiska situation.
Sanna Backeskog (S) |
|
Linnéa Wickman (S) |
Kristoffer Lindberg (S) |
Patrik Lundqvist (S) |
|