Motion till riksdagen
2024/25:2093
av Noria Manouchi (M)

Åtgärder för att stoppa vansinneskörningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga skärpta åtgärder mot vansinneskörningar och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa skärpt lagstiftning för att möjliggöra omedelbart omhändertagande och beslagtagning av fordon som används för vansinneskörningar och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga införandet av en modell liknande den danska lagstiftningen för att bättre bekämpa farliga trafiköverträdelser och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ge polisen ökade befogenheter och resurser för att arbeta förebyggande mot trafikrelaterad brottslighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vansinneskörningar har under den senaste tiden blivit ett allt större problem, inte minst i Malmö, vilket påverkar vardagen för stadens invånare. Både dag och natt upplever medborgarna otrygghet och störningar, där farliga och olagliga beteenden i trafiken, som högljudda och hänsynslösa bilkörningar, skapar oro och försämrar livskvaliteten.

Det är tydligt att den nuvarande lagstiftningen, även om den erbjuder vissa möjligheter till ingripanden, inte är tillräcklig för att effektivt hantera detta problem. Polisen kan i dagsläget använda verktyg såsom att utfärda böter eller omhänderta fordon vid trafikbrott. Men trots dessa åtgärder har Malmöpolisen uttryckt att regelverket inte ger dem tillräckligt stöd för att agera mot de värsta överträdelserna.

Ett konkret exempel är möjligheten att omhänderta fordon som används för vansinneskörning, vilket har visat sig vara ett effektivt verktyg i andra länder, som Danmark. Den danska lagstiftningen tillåter polisen att omedelbart beslagta fordon som används för farlig körning, oavsett vem som äger bilen. Detta skapar en stark avskräckningseffekt och minskar risken för återfall.

Det är hög tid att Sverige tar till sig erfarenheterna från våra nordiska grannländer och vidtar liknande åtgärder. En utökad möjlighet för polisen att beslagta fordon vid grova trafiköverträdelser, samt tydligare regler för att hantera högljudda och farliga körningar, skulle ge rättsväsendet de verktyg som krävs för att på ett mer effektivt sätt skydda våra medborgare och upprätthålla tryggheten i våra städer.

Förutom de direkta åtgärderna mot vansinneskörningar behöver vi även fokusera på förebyggande insatser, där polisen ges resurser att arbeta närmare lokalsamhället och ungdomar som riskerar att dras in i dessa destruktiva beteenden. Stärkta resurser för brottsförebyggande arbete i samarbete med kommunerna är därför av stor vikt, och det är glädjande att den moderatledda regeringen satsar på just detta.

Nuvarande lagstiftning behöver dock skärpas och möjligheten att införa en modell liknande den danska bör utredas, för att på ett mer effektivt sätt kunna bekämpa vansinneskörningar.

 

 

Noria Manouchi (M)