Motion till riksdagen
2024/25:203
av Mathias Bengtsson (KD)

Undantag från krav på laddstolpe för ideella föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör besluta om undantag för ideella föreningar och mindre samlingslokaler från kravet på laddpunkt på parkeringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 1 januari 2025 träder en ny lag i kraft som ställer krav på att alla uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och har fler än 20 parkeringsplatser måste installera minst en laddningspunkt för elfordon. Medan intentionen bakom lagen är god – att främja övergången till elbilar och minska koldioxidutsläppen – riskerar den att bli en orimlig börda för många små föreningar och organisationer.

För små och ideella föreningar såsom kyrkor, idrottsklubbar och hembygds­föreningar kan kostnaden för att installera en laddstolpe vara betydande. Att installera en laddstolpe kan kosta uppemot 70 000 kronor, vilket är pengar som dessa föreningar, ofta redan pressade av ökade kostnader på grund av inflation, inte har råd att lägga på infrastruktur som kanske aldrig används.

När lagen om laddstolpar togs fram av den tidigare regeringen var fokus på större kommersiella och offentliga byggnader. Ideella föreningar nämndes knappt, trots att de utgör en stor del av samlingslokalerna i landet. Det är både beklagligt och olyckligt att den tidigare regeringen inte tog hänsyn till konsekvenserna för små och ideella föreningar när man arbetade fram propositionen.

Föreningslivet är en central del av Sveriges landsbygd och samhälle. Bygdegårdar och kyrkor är mer än bara byggnader – de är platser där människor möts, där kultur och gemenskap frodas. Ideellt engagemang bör uppmuntras, inte försvåras genom kostsamma krav som inte tar hänsyn till föreningarnas särskilda förutsättningar. Därför bör dessa undantas från kravet, av både ekonomiska och principiella skäl.

Det är också viktigt att se till landsbygdens särskilda förutsättningar. I städerna finns ett större behov av publika laddstationer, där många människor bor i lägenheter utan egen möjlighet att ladda sina bilar. På landsbygden ser situationen annorlunda ut. Många som besöker kyrkor eller bygdegårdar har egna laddmöjligheter hemma. Det är alltså mycket tveksamt om de nya laddstationerna överhuvudtaget kommer att användas. Kravet på laddstolpe blir i detta sammanhang ett exempel på byråkratisk klåfingrighet.

Att utöka laddinfrastrukturen är en viktig del av omställningen till ett mer hållbart samhälle, men det måste ske på ett sätt som tar hänsyn till alla parter. Regeringen borde därför göra undantag för ideella föreningar och mindre samlingslokaler från detta krav. Låt det ideella engagemanget få fortsätta blomstra utan onödiga hinder.

 

 

Mathias Bengtsson (KD)